Mikor kaphat nyugdíjkiegészítést a még dolgozó szépkorú? │KISZó-háttér

Idén májusban számolták újra a juttatásokat.

Azok az idős emberek, akik nyugdíjazásuk után tovább dolgoznak, vagy fizetik utánuk a szociális járulékokat, kétévente nyugdíjkiegészítésre jogosultak, emlékeztet az Ukrán Nyugdíjalap.

Magyar Tímea

A kiegészítés számfejtését az adott személy kérelme alapján vagy minden év április 1-jén automatikusan hajtják végre. Az automatikus számfejtésre az jogosult, akinek folyó év februárjáig megvan az ahhoz szükséges biztosított munkaviszonya.

Figyelembe véve, hogy idén a biztosítók a 2022 első negyedévére vonatkozó jelentéseket május 10-ig nyújtották be a kötelező társadalombiztosítás állami nyilvántartásába, májusban történik a még dolgozó személyek juttatásának újraszámfejtése. mely összegek kifizetése júniustól kezdődik, s tartalmazni fogja az áprilisi és májusi pluszösszeget.

A szolgálati idő alapján történő újraszámítás csak a nyugdíj kijelölése (előzetes újraszámítás) után szerzett, vagy – amennyiben célszerű –, a nyugdíj kijelölése (előzetes újraszámítás) után szerzett szolgálati idő és a munkabér figyelembevételével történik.

A statisztikai adatok szerint 2022. április 1-jén Ukrajnában 10,8 millió nyugdíjast tartottak nyilván, ebből 2,7 millió továbbra is vállal munkát. A dolgozó nyugdíjasok átlagosan 4532,91 hrivnya juttatást kapnak, ami 162,46 hrivnyával több, mint az összes nyugdíjas átlagnyugdíja (4370,45 hrivnya). Ugyanakkor a dolgozó éltes emberek 20,5 százaléka négyezer hrivnyán aluli összegre jogosult.

A szépkorúak 40,4 százaléka 2001-3000 hrivnya közötti összeget vesz kézhez, 3,7 százaléka ennél is alacsonyabb juttatásból gazdálkodik.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó