Csípés okozta allergia – a nyár kellemetlen velejárója │KISZó-háttér

Vigyázzunk: életveszélyes is lehet.

Az egészségügyi szakemberek arra kérik a lakosság azon részét, amely allergiás, asztmás betegségben szenved vagy szövődményekkel vészelte át a covid fertőzést, hogy mindig tartson magánál életmentő gyógyszereket. A nyári évszak egyik kellemetlen velejárója ugyanis a darázs vagy méhcsípés. A darázs, akár többször is képes belénk döfni a fullánkját. De nemcsak ezek a kis szárnyasok okozhatnak kellemetlenséget. Az elmúlt hetekben megyénkben gyakrabban hívják a mentőt szúnyogcsípés okozta allergiás reakció miatt. Ugyanis míg az egészséges embereknél egy kisebb duzzanat és fájdalom jelzi csupán a csípést, addig a méhek mérgére allergiás személyeknél életveszélyt okozhat egy szúnyogcsípés is. A közelmúltban a Munkácsi járásban egy 38 éves asszony amiatt vesztette életét, mivel túl későn fordult orvoshoz.

Magyar Tímea

Ahhoz, hogy megvédje magunkat és családunkat az életveszélyes szövődményektől, tartsunk be néhány egyszerű ajánlást, amelyeket Alla Petriscsak ungvári allergológus osztott meg olvasóinkkal.

–A leggyakoribb allergiás reakció a csalánkiütés. Ez egy azonnali allergiás reakció, amely legtöbbször enyhe pír, viszketés, bőrdudor formájában jelenik meg a bőrön. Amennyiben nem lokalizált, hanem a kiütés az egész testre kiterjed, akkor generalizált csalánkiütésről van szó, amely súlyosabb állapot és szövődmények előjele lehet. A Quincke-ödéma akut allergiás betegség, a bőr mélyebb rétegeinek hirtelen kialakuló duzzanatával járó tünetegyüttes. Megjelenhet az ajkakon, szemhéjon, arcon.

Ha átterjed a nyakra, veszélyes a gégeödéma kialakulása miatt, ami egy életveszélyes állapot, amelyben a felső légutak teljesen elzáródnak.

Az anafilaxiás sokk pedig a szervezet legerősebb immunválasza egy allergénnel szemben. Ez egyaránt érinti a bőrt és a nyálkahártyát, valamint az emésztőrendszert, a légzőrendszert, a szív- és érrendszert: néhány percen belül leesik az áldozat vérnyomása, felgyorsul a pulzusszám, a kiütések az egész testre kiterjednek. Sápadt lesz a bőr, hideg, ragacsos verejték jelentkezik. Amennyiben a beteg nem kap idejében ellenszert, az illetőnél akut szív- és érrendszeri elégtelenség alakul ki.

– Mi a teendő abban az esetben, ha valakit darázs vagy méh csípés ér?

– Ez a csípések számától, az áldozat méregérzékenységétől és az allergiás reakció súlyosságától függ. Nem szövődményes esetekben elegendő egy hideg borogatás, súlyosabb helyzetekben antihisztaminokra és sürgősségi orvosi ellátásra van szükség.

Vizsgáljuk meg a csípés helyét, ha találunk, minél hamarabb távolítsuk el a fullánkot, de vigyázzunk, hogy a méregzsákot ne nyomjuk össze, ezzel a sebbe pumpálnánk a méhmérget.

Korábban a méhméregre lúgos, szódabikarbónás, a darázscsípésre pedig savas, ecetes vagy citromleves borogatást javasoltak. Ám a méreg sajnos másodpercek alatt bejut a bőr mélyebb rétegeibe, így a felszíni borogatás nem tudja semlegesíteni a lúgos vagy savas kémhatását. Jobb, ha óvatosan hűtjük a területet. Fertőtlenítsük a csípés helyét antiszeptikumokkal. Használjunk allergiaellenes szereket. A sebet antihisztamin/fertőtlenítő kenőccsel (Fenisztil gél, Pszilobalzsam) vagy fertőtlenítő krémmel (Boro-plus, Rjatuvalnik) kell kezelni. Ha ödéma jelentkezik, vegyünk be allergiaellenes gyógyszert.

Amennyiben korábban már észleltünk súlyos allergiás reakciót rovarcsípésre, hordunk magunkkal egy kisebb elsősegély-készletet. Ebben legyen adrenalinnal töltött fecskendő és hormonális gyertyák. A szükséges adagot beszéljük meg kezelőorvosunkkal, aki figyelembe veszi a lehetséges kockázatokat és ellenjavallatokat.

– Mikor kell orvoshoz fordulni?

– Forduljunk szakemberhez, három vagy ennél több méh vagy darázscsípés esetén. Ha a rovar az arcunkat, az ajkunkat, a nyelvünket támadta meg. Ha korábban már tapasztaltunk Quincke-ödémát, anafilaxiás sokkot és ha a csípés után hányingert, hányást, görcsöket, szédülést tapasztalunk, netán elájulunk.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó