Mitévő lehet a kárpátaljai fiatal idén nyáron? │KISZó-háttér

Az év leginkább várt időszaka a nyár. Különösképp igaz ez az elmúlt pár év esetében. A világban zajló események miatt egyre több hatás éri a fiatalokat, melyek feldolgozása nem egyszerű. A nyár beköszöntével sokan reménykednek abban, hogy ha csak kis időre is, de sikerül hátrahagyni a hétköznapok terhét, kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek.

Varga Brigitta

Előbb a koronavírus, idén a háború nyomja rá bélyegét az ember lelkivilágára. A korlátozásokhoz való alkalmazkodás mindenkit megvisel. Sokunkra ráfér egy kis pihenés, feltöltődés. Ám kikapcsolódni nem kizárólag a nyaralások során lehetséges. Rövidebb kirándulásokat is tehetünk, akár egy közös sátorozás is izgalmas lehet a barátokkal, családtagokkal. A közös sportolás ugyancsak kalandos lehet, elmehetünk együtt hegyet mászni, biciklitúrázni. Sokak számára a hétköznapok tennivalói, a ház körüli teendők jelenthetnek felüdülést, például a kertészkedés, barkácsolás, főzés-sütés. Megkérdeztük a kárpátaljai fiatalokat, ők hol és hogyan töltik majd el az év legforróbb időszakát.

Simon Dominika, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola turizmus szakos hallgatója elmondta, számtalan programja volt a nyárra, a február végén kitört háború azonban némileg változtatott ezen.

– Csak úgy, mint korábban, idén is rengeteg szabadidős tevékenységet terveztem egyénileg és a családdal. Az idén például szeretnék eljutni a Magyar Ifjúsági Világtalálkozóra, Tusványosra, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba. Ezenkívül temérdek kirándulást tervezünk a barátaimmal, s ezek remélhetőleg megvalósulnak a helyzet ellenére is. A háború következtében nyilvánvalóan a baráti társaság létszáma csökkent. Így ha közös programot szervezünk, akkor annak helyszíne legfőképp Magyarország.

Még nem tudjuk, hogy idén sor kerül-e a családi nyaralásra, mivel édesapám hadköteles, így nem lépheti át az államhatárt.

Amennyiben lehetőségünk adódik rá, azt szeretnénk mindenképpen kihasználni, hogy feltöltődjünk, el tudjuk engedni a hétköznapi problémákat. Persze a helyzet következtében az anyagiakat is jobban szem előtt kell tartani. El kell döntenünk, hogy ilyen válságos helyzetben mi az, amit megengedhetünk magunknak. Ez is fontos tényező. Tehát a kikapcsolódásra mindképpen sort kerítünk, csak kissé bizonytalan még, hogy hol, mikor és mennyi időt szánva rá – fejtette ki Dominika.

Daróci Ádám, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Matematika és Informatikai Tanszéken dolgozik tanársegédként, valamint az Ungvári Nemzeti Egyetem alkalmazott matematika szakos doktorandusz hallgatója.

– Idén nyáron szerettünk volna elutazni külföldre nyaralni a párommal. A háború híre letaglózott bennünket, ezért hamar lemondtunk e tervünkről, s mivel hadköteles korú vagyok, ezért az országot sem hagyhatom el. Ennek következtében maradnak a már megszokott, jól bevált helyek. Gondolok itt például a Fekete Hegy Panzióra vagy a dédai Bumeráng strandra. A helyzet bizonytalan, kétségekkel teli, azonban reménykedve tekintünk a jövőbe. Unatkozni nem fogok, tennivaló bőven akad. A főiskolán a felvételi elektronikus ügyintézésében segédkezem majd. Emellett az egyetemen is már nagyban tart a vizsgaidőszak – fogalmazott Ádám.

Hajdu Éva az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Gimnázium történelem- és földrajztanára.

– Az ukrán kormány az országban dúló háború miatt a pedagógusok szabadságát mondhatni megfelezte. Az eddigi 56 nap helyett, idén csak 24 nap fizetett szabadság jár egy oktatónak. Ez merőben megváltoztatta a nyári időszakra vonatkozó terveimet. Idén legalább 2 hónapra szerettem volna elutazni külföldre és munkát vállalni, erről az elképzelésemről viszont most le kellett mondanom. Nagyszüleim, rokonaim és számtalan barátom él Magyarországon, így azt tervezem, hogy majd meglátogatom őket. Szükség van némi környezetváltásra, hogy akár csak pár nap erejéig, de megfeledkezzünk a háború borzalmairól, szabaduljunk a ránk nehezedő nyomás alól. Véleményem szerint, mint ahogy a gyermekeknél, ugyanígy a pedagógusoknál is fontos, hogy amennyiben lehetséges, szánják a nyári szünet idejét a feltöltődésre, pihenésre, hogy ősszel újult erővel kezdhessék a következő tanévet.

Bence Norbert, a Momentum Doctorandus alelnöke kifejtette, a szervezet évről évre egyre több meghívást kap partnerszervezeteitől különböző rendezvényekre,

melyeknek lehetőségeikhez mérten igyekeznek eleget tenni.

– A szervezet jó kapcsolatot ápol partnerszervezeteivel, ezért évről évre egyre több rendezvényre, nyári táborba, fesztiválra kap meghívást. Idén közel 30 kárpátaljai magyar fiatal vehet részt az első közéleti Rákóczi Szabadegyetemen Sátoraljaújhelyen. Meghívást kaptunk a VIII. Magyar Ifjak Világtalálkozójára, amelyen szintén több mint 20 kárpátaljai fiatal fog részt venni Balatonakalin.

Augusztus végén a Rákóczi Szövetség Összmagyar Egyetemista Tábora is nyitva áll több mint 50 kárpátaljai fiatal előtt, melyre még adott a jelentkezés.

Továbbá tervben van még az idei Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT), a XIX. Vajdasági Szabadegyetemen, a VEKTOR – Kárpát-medencei Ifjúsági Műhelytáboron, különböző Erasmus+ ifjúsági programokon, valamint a Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány V. Jövő-szövő nyári táborán való részvétel is. És ez még nem minden, a nyár csak most kezdődött el, és számos rendezvény megszervezése folyamatban van. Így tehát idén is igazán eseménydús nyár áll előttünk.

– Lesz idén Kárpátaljai Nyári Egyetem?

– 2019-ben, 11 év kihagyás után a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségével közreműködve megrendeztük a IV. Kárpátaljai Nyári Egyetemet, amely 2020-ban a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt, majd 2021-ben kisebb létszámmal és online becsatlakozási lehetőséget biztosítva sikerült újra életre hívnunk az alkalmat. 2021 őszén elkezdtük a VI. Kárpátaljai Nyári Egyetem tervezését, de az országban zajló háború miatt fel kellett hagynunk minden tervünkkel. Bízunk benne, hogy jövőre folytatni tudjuk, hiszen ez egy hiánypótló esemény a hazai rendezvények palettáján.

– Milyen az érdeklődés a fiatalok körében a nyári lehetőségek iránt?

– Mindnyájan vágynak a közösségi rendezvényekre, együttlétre. A koronavírus járvány, majd a háború következtében nem éppen szokványos diákéletet élnek a mai fiatalok, nincsnek közösségi összejövetelek, de még csak tantermi oktatás sincs. Éppen ezért úgy vélem, nagyon sokan fognak élni a táborozási és fesztiválozási lehetőségekkel, hiszen szükségük van a kikapcsolódásra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó