Zelenszkij válaszolt a hadkötelesek határátkelése ügyében indított petícióra

Az ukrán államfő felszólította Denisz Smihal miniszterelnököt, hogy vegye figyelembe a petícióban felvetett kérdéseket.

A petíciót az elnök honlapján tették közzé és több mint 27 ezren írták alá.

Az ukrán elnökhöz intézett felhívás szerzője azt javasolta, hogy a mozgósítás során előnyben részesítsék az önkénteseket, a többiek előtt pedig nyissák meg az államhatárokat.

Zelenszkij köszönetet mondott a petíció készítőjének és azoknak, akik megszavazták. Megjegyezte, hogy ez egy lehetőség a hatóságok és a társadalom közötti interakcióra.

“Ukrajna alkotmánya értelmében az ukránok szabadon elhagyhatják az országot. Most azonban hadiállapot van érvényben, ami kivételt képez a törvény alól. Ezeket a korlátozásokat csak a háború lezárása után lesz lehetőségünk hatályon kívül helyezni” – hangsúlyozta az elnök.

Petíció a hadkötelesek határátkelése ügyében

Egyúttal felhívta a figyelmet az önkéntesek mozgósításának kiemelt fontosságú kérdésére. Zelenszkij megjegyezte, hogy ezért az ukrán Miniszteri Kabinet a felelős, ezért Denisz Smihal miniszterelnökhöz fordult azzal a kéréssel, hogy mérlegelje a petíció szerzője által megfogalmazott javaslatokat.

Különösen az ukránok alkotmányos jogainak tiszteletben tartására, valamint a korrupció megelőzésére és felderítésére vonatkozó pontokat.

Az utóbbi a határátkelőhelyek, illetve a toborzó és szociális támogató központok dolgozóinak munkájára vonatkozik.

Az államfő megígérte, hogy a későbbiekben beszámol a petícióban felvetett kérdésekkel kapcsolatos döntésekről.

Korábban Viktor Andrusziv, a belügyminiszter tanácsadója azt javasolta, hogy például 3-5 ezer dolláros „letéti díj” befizetése után a hadkötelesek szabadon utazhassanak:

A belügyminisztérium engedélyezné a hadköteles férfiak határátlépését

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó