Foglalkoztatottság a háború árnyékában │KISZó-háttér

A munkaerőpiac aktuális helyzete Kárpátalján.

A háború elhúzódása a munkaerőpiac stagnálását eredményezte. A több mint három hónapja zajló harcok jelentősen befolyásolták Ukrajna gazdasági kapacitását. Lényegesen visszaesett a lakosság üzleti tevékenysége, ami a megüresedett állások és a potenciális munkavállalók számának jelentős csökkenését eredményezte. A kárpátaljai munkaerőpiac helyzetét Foltin Péterrel, a megyei foglalkoztatási központ osztályvezetőjével elemeztük.

Bujdosó Ivett

2022 öt hónapja alatt 10 530 munkanélküli fordult a Kárpátaljai Megyei Foglalkoztatási Központhoz, közülük 6005-en idén regisztráltak. 2021 hasonló időszakában 14 544 fő keresett munkát, akik közül 6786-an első alkalommal fordultak a szolgálathoz. Az álláskeresők közel 70 százaléka nő.

– A háború lényegesen befolyásolta a munkaerőpiac alakulását. A munkaképes lakosság egy része családostul külföldre települt, sokan nem is tervezik a visszatérést. Vannak, akik nem folyamodnak hozzánk segítségért, és olyanok is, akik a bejelentett helyett inkább alkalmi munkákból tartják el magukat – avat be Foltin Péter.

A megyei foglalkoztatási központ idén eddig 1389 munkaadóval működött együtt, 948 igényeit sikerült kielégíteni.

Tavaly ilyenkor 6651 állás közül választhattak a jelentkezők, ám idén mindössze feleannyi, 3339 lehetőség állt rendelkezésre.

– A csökkenés oka, hogy a multicégek kivárnak, az anyavállalatok bizalmatlanok, hezitálnak a terjeszkedésen. A kis- és középvállalkozások szintén nehéz helyzetbe kerültek, a háború miatt ugyanis nem tudják beszerezni az ország ideiglenesen megszállt régióiból a szükséges nyersanyagot. Mindez rányomja bélyegét a foglalkoztatottságra – fejtette ki az osztályvezető. Hozzátette, ennek ellenére a meghirdetett állások 58 százalékát (2021-ben az 56,5 százalékát) sikerült betölteni.

Mint megtudtuk, a háború nem befolyásolta a szakmunkások iránti keresletet.

– Továbbra is a kétkezi munkásokra van a legnagyobb igény.

A szakemberhiányt már a háború kitörése előtt is tapasztaltuk, sajnos e téren csak romlott a helyzet. Negatív tényező az átlagkereset alacsony összege is, ami a 3339 lehetőséget figyelembe véve 8094 hrivnya. 1258 állás betöltéséért minimálbért kínálnak, ezek a szakképzettséget nem igénylő munkák. 63 esetben a kárpátaljai átlagbért meghaladó összeget ajánlanak.

Egyes állások kifejezetten jól fizetnek, nyári szezonban a traktorosok akár havi 25 ezer hrivnyát is megkereshetnek. A szomorú igazság azonban, hogy ennek ellenére nehezen találunk megfelelő jelentkezőt.

A jó szakemberek jelentős hányada külföldön keresi a mindennapi betevőre valót, ott ugyanis az ukrajnai bér dupláját kínálják.

Május 12-től változások léptek életbe a foglalkoztatási törvényben.

– Mindenkit – lakhelytől függetlenül – fogadunk. Bármely kommunikációs eszközön keresztül engedélyezett a jelentkezés. A Gyija alkalmazásban gyorsan és egyszerűen benyújtható a kérelem, ám elektronikus úton és a szolgálat weboldalán keresztül is fogadjuk a bejelentéseket. Ehhez mindössze a személyes adatok – személyi igazolvány, adóazonosító szám, információ a legutóbbi munkahelyről – szükségesek. A megadott tájékoztatásokat az illetékes szolgálatokkal – adóhivatal, nyugdíjosztály – együttműködve ellenőrizzük. A vizsgálat idejére az igénylő 1000 hrivnya munkanélküli segélyt kap, majd a pontos összeg megítélése után a különbözetet visszamenőleg átutaljuk – magyarázta Foltin Péter. – Emellett módosítottak az álláskeresők hadiállapot alatti lehetőségein is. A jelentkezők eddig bármilyen szankció nélkül visszautasíthatták a képzettségük szerinti bérminimum alatti ajánlatot.

Jelenleg erre 30 napig van módjuk, ezt követően két, alacsonyabb végzettséget igénylő ajánlat visszautasítása a munkanélküli státusz és az azzal járó segély megvonását eredményezi.

A megyei foglalkoztatási központ osztályvezetője elmondta, nem jellemző a belső menekültek tömeges jelentkezése, ám vannak, akik szeretnének Kárpátalján talpra állni, vidékünkön elhelyezkedni.

– Ehhez az állam is segítséget nyújt, ugyanis két hónapon keresztül 6500 hrivnya anyagi támogatásban részesülnek az Ukrajna más megyéiből áttelepülteket foglalkoztató vállalatok. A jogosultság feltételekhez kötött.

A munkába állás nem történhetett február 24. előtt, a foglalkoztatottnak pedig rendelkeznie kell a belső menekült státuszt igazoló okmányokkal.

Eddig 74 munkaadó 162 alkalmazásba vett személyért kapott ilyen típusú juttatást – mondta. Hozzátette, nemcsak munkavállalók, hanem egész cégek költöztek Kárpátaljára. Ez a helyi költségvetés bevételi oldalára és a foglalkoztatottság mértékére is pozitív hatással lehet.

Foltin Péter a munkanélküli ráta mértékéről kifejtette, a 2021-es országos 9,9 százalék körüli (Kárpátalján 11,1 százalékos) mutató minden bizonnyal meredeken emelkedni fog, megyénként változó lesz. A közeljövőben ugyanis mindenütt másképpen mutatkoznak meg a háború hatásai.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó