Erdélyből érkezett támogatása Beregszászba ● Kárpáti Igaz Szó

„Nem hanyatlik az adakozási hajlandóság”

A háború kitörése óta Erdélyből több segélyszállítmány is érkezett vidékünkre. Elsőként Aknaszlatinára, aztán Beregszász környékére, tegnap pedig Beregszászra. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, az Európai Parlament volt tagja, a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács elnöke Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke társaságában érkezett Kárpátaljára, hogy átadja az erdélyi magyarok adományaiból összeállított újabb segélyszállítmányt. Az alkalomra a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) Diakóniai Központjában került sor.

Hegedűs Csilla (Beregszász)

– Nagyon hálásak vagyunk, hogy a Románia területén élő magyar testvéreink gondoltak ránk, és segítőkészségüket élelmiszer és tisztálkodási kellékek formájában is kifejezték – mondta Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke. – Az érmelléki gazdák a Magyarok Kenyere program keretében gyűjtöttek. A sok jóakaró, segítő szándékú embert Tőkés László fogta össze, ő biztosította a szállítmány eljuttatását. Ez azt bizonyítja, hogy fontosnak érezték, bárhol is legyünk a világon, gondoljunk azokra a testvéreinkre, akik nehéz helyzetbe kerültek. Most ezek mi vagyunk, de hisszük, hogy Isten gondviselése rejlik az összefogásban és ezzel a gondviseléssel mi túl fogjuk élni ezt a nehéz időszakot. Bízunk abban, hogy felvirágzik majd a kárpátaljai magyar közösség – jegyezte meg Zán Fábián Sándor. Hozzátette, ez az adomány nemcsak a református egyháznak, a nemzettársaknak érkezett, hanem mindazoknak, akik ma rászorulnak erre Kárpátalján, nemzetiségtől függetlenül.

Az adományból azoknak a menekülteknek is jut, akik a helyi intézményekben vannak elszállásolva.

Tőkés László elmondta, elemi késztetést és hitből fakadó indíttatást éreztek arra, hogy segítséget nyújtsanak nemzettársaiknak.

– Ennek az érzésnek a gyönyörű kifejeződése volt az a gyulafehérvári rendezvény, amelyre nemrég került sor a világ református magyarságának egységünnepén, ahol Zán Fábián Sándor püspök úr és Nagy Béla főgondnok képviselték a Kárpátaljai Református Egyházkerületet. De mit ér a hit cselekedetek nélkül…? Nekem a Miatyánk könyörgése jut eszembe: „…szabadíts meg minket a gonosztól…”, mert gonosz erők kavarognak szerte a világban. Mi úgy érezzük, hogy a jóval kell meggyőznünk a gonoszt az Evangélium szellemében: a gyűlölettel szemben a szeretetet kell szembeszegeznünk. Ezt a rászorulókra nézve erőnk szerint próbáljuk gyakorolni, így ausztráliai segítséget is igénybe véve hoztuk immár a harmadik szállítmányt – fejtette ki az egykori erdélyi püspök, majd azon reményének adott hangot, hogy a háború mihamarabb véget ér, mert a béke a legfontosabb. Az elhangzottakhoz kapcsolódva Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke elmondta, tevékenységük nagymértékben összefonódik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács munkájával, ezért természetesen ebben az akcióban is közösen vettek részt.

– A most hozott adományok döntően Székelyföldről és Partiumból származnak, a segélyszállítmány idejutását az Érmelléki Gazdák Egyesülete vállalta, akik emellett kezdeményezői voltak a Magyarok Kenyere programnak a Partiumban, tehát az onnan származó liszt egy részét is ide hoztuk. Számunkra nyilvánvaló, hogy mi összetartozunk, hiszen közös a történelmünk, a hagyományaink is közösek, sok szál köt bennünket össze, és úgy érezzük, az, ami most ebben az országban történik, akár velünk is megtörténhet. Ezért fontos az, hogy megmozdítsuk az embereket, és ott segítsünk, ahol tudunk. Ezt a munkát mindenképpen folytatni kell, és számunkra elvi kérdés volt, hogy elsősorban azoknak segítsünk, akik a nehezebbik utat választották, vagyis a szülőföldjükön maradtak, nem menekültek el. Mivel hamarosan ismét aratás elé nézünk, az érmelléki gazdák részéről újabb adományokat fogunk hozni a következő időszakban – fejtette ki Csomortányi István.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere kifejtette, a mai alkalom is cáfolja azt, miszerint hanyatlana az adakozási hajlandóság.

– A Tőkés László vezetésével ide érkezett szállítmány bizonyíték arra, hogy a második hullámban is van tartalom, nemcsak üzengetésben próbálnak minket támogatni. A tartós élelmiszerek szállításával erősebbé tették a közösségünket, amiért köszönet jár, és mi is további kitartást kívánunk a támogatóknak – hangsúlyozta a polgármester.

Nagy Béla, a diakóniai központ igazgatója az ott működő pékségbe invitálta a vendégeket, frissen sült kenyérrel ajándékozta meg őket.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó