Nyári folyadékbevitel idős korban │KISZó-háttér

Idősebb korban – többek között a kevesebb fizikai aktivitás következtében – ritkábban alakul ki szomjúságérzet, ezért még fontosabb az egyenletes folyadékpótlás! Nyáron, a nagy kánikulában ezért nagyobb a dehidratáció veszélye, ha nem iszunk eleget. Egy átlagos felnőttnek naponta kb. 2 liter folyadékot kell fogyasztania ahhoz, hogy elkerülje a kiszáradást.

Magyar Tímea

– A folyadékpótlás szerepet játszik az emésztésben, a táplálék továbbításában és felszívódásában, valamint a testhőmérséklet szabályozásában és segíti a testsúlyszabályozást is – figyelmeztet Natalija Sutyak ungvári ideggyógyász. – Bizonyos betegségek, például agyvérzés után vagy memóriazavarral együtt járó Alzheimer- kór esetén rendkívül fontos a rendszeres folyadékpótlás. Egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók) szedésekor a megfelelő folyadékbevitelre különösen oda kell figyelni!

A szervezet folyadékegyensúlyát a leadott és a bevitt folyadék mennyisége határozza meg. Az elégtelen folyadékbevitel okozhat: száj-, bőrszárazságot, rossz leheletet, székrekedést, fáradtságot, zavartságot, memóriazavart, a reakcióidő csökkenését, fejfájást, sötét, szúrós szagú vizeletet, hosszú távon vese- és epekövet, keringési rendellenességet, húgyúti fertőzéseket.

– Mit ajánl az idős embereknek a dehidratáció elkerülése érdekében?

– A szépkorúak számára ajánlott a napi legalább két–két és fél liter folyadék.

Amennyiben fizikai tevékenységet végeznek, vagy ha netán lázzal, hányással járó betegségben szenvednek, a mennyiséget tovább kell növelni. Folyadékpótlásra a legalkalmasabb a csapvíz, az ásványvíz. A a cukormentes teák, a házilag készített limonádék is megfelelnek erre a célra. Gyümölcslevet legfeljebb naponta 1-2 pohárral ajánlatos inni.

– Milyen trükkökkel lehet növelni a folyadék bevitelét azoknál a koros személyeknél, akiknek egyébként is rossz az emlékezőtehetségük?

– Ajánlom, hogy aki észrevette, hogy már gyakran elfelejt dolgokat, írjon listát és azt egy jól látható helyre akassza ki, így mindig szem előtt lesz és emlékezteti teendőire. Lehetőleg indítsa a napot egy pohár vízzel. Legyen kikészítve otthon egy pohár víz az asztalra, mert ha szem előtt van, nagyobb valószínűséggel fogyasztja majd el. Ha kiürült a pohár, töltse újra. Minden étkezéshez igyon vizet: kortyolhat a pohárból egy-egy falat között is.

Testmozgás, séta előtt és után mindig igyon egy pohár vizet.

Ha hosszabb időre elmegy otthonról, vagy hosszabb ideig tartó fizikai tevékenységet végez, mindig tartson magánál vizet. Fogyasszon rendszeresen magas víztartalmú zöldségeket – például salátaféléket, uborkát, paradicsomot, cukkinit –, lédús gyümölcsöket – például almát, őszibarackot, bogyós gyümölcsöket – és leveseket, főzelékeket is – ajánlja a szakember.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó