A tiszapéterfalvai szakképzővel van jövő │KISZó-interjú

Bővebben a divatszabás rejtelmeiről.

Nemrég vehették át diplomájukat a Tiszapéterfalvai Szakképzési Központ divatszabó szakos diákjai. Ez azt jelenti, hogy lezárult az Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központ és a Mátészalkai Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2021-ben indított közös felnőttképzése. Ez volt az első kibocsátás, és a tapasztalat azt mutatja, van érdeklődés a szak iránt.

Simon Rita

Pólin Lénárd intézményvezető kiemelte, a koronavírus-járvány korlátozásai közepette is megoldották az oktatást, csak úgy, mint most, a háború idején. A férfi diákok a határzár miatt most nem tudták teljesíteni a magyarországi szakmai záróvizsgát, de amint rendeződik a helyzet, ők is pótolják ezt, és megkapják diplomájukat.

– A most oklevelet szerző diákoknak két félévből állt a divatszabó képzés. Alapból négy lett volna, de mivel ők már évek óta a szakmában dolgoznak, azt szakirányú munkavégzés gyanánt beszámították a tanulmányaikba – jegyzi meg Pólin Lénárd. –

Rugalmasan álltunk a képzéshez, tömbösített jellegű órák voltak, hogy tanulmányaikat össze tudják egyeztetni a munkájukkal.

Hiszen már tavaly sem volt feltétel, hogy 24 év alattiak jelentkezzenek, olyan felnőtteket is várunk a képzéseinkre, akik frissíteni, aktualizálni kívánják ismereteiket, vagy hivatalos okirattal akarják alátámasztani szaktudásukat. Egyesek számára az is kecsegtető, hogy mivel iskolánk magyarországi partnerintézményekkel együtt folytatja a képesítést, a diákok ott is tanulnak, így rendelkeznek olyan külföldi hallgatói jogviszonyigazolással, ami lehetővé teszi, hogy a határon túl is részt vegyenek az oktatásban. Mindig hangsúlyozzuk, hogy egy jó szakma felér egy diplomával, ám most még aktuálisabb a szakképzés.

Szükség van a jól kvalifikált, korszerű tudás birtokában lévő kétkezi munkásokra, akik segítenek a gazdaság fellendítésében, az ország újjáépítésében.

Az igazgató hozzátette, a múlt évtől már kollégiumi elhelyezést is tudtak biztosítani a diákoknak, ezért még többen jelentkeztek. A diákszálló azonban a háború óta menekülteknek nyújt ideiglenes otthont. Az autó- és a villanyszerelő szak nagy sikert aratott, a diákok dinamikusan fejlődtek. Annak érdekében, hogy minél többet gyakorolhassanak, berendeztek a gépjárműszerelési folyamatok, illetve a karosszéria-lakatos képzéshez szükséges tudnivalók elsajátításához szükséges tanszervizt is.

Ezenkívül van még egy tanműhelyük, ahol minőségi, európai uniós szabványnak megfelelő gépek mellett a szabás-varrás rejtelmeit is megtanulhatják.

De erről már meséljen az egyik oktató.

Pénzes Mária minden szükséges tudnivalót megtanít a diákoknak

A nagyszőlősi Pénzes Mária elmondta, kollégájával mindketten a szakiskolában szerzett alappal indultak el a pályán, ami nagyon sokat segített abban, hogy megtalálják számításukat.

– A beregszászi szakiskola után elmentem az egyetemre, de a korábban szerzett alapból táplálkoztam – jegyzi meg Pénzes Mária.

– Ahhoz, hogy átadhassam a tudásomat, szükség volt a felsőfokú végzettségre. De a szakiskola nélkül nem indultam volna el ezen az úton. Ugyanígy vélekedik Rita kolléganőm is, aki már több mint húsz éve kamatoztatja tudását, és a szakmában szerzett gyakorlati tapasztalatait most könnyedén megosztja a diákokkal.

– A Tiszapéterfalvai Szakképzési Központban mit tanulhatnak meg a divatszabó szakos diákok?

– A szabás-varrás és vasalás az alap. E nélkül nem tudunk minőségi ruhát előállítani. A tanórák keretében megismerkednek a varrás mindenféle technikájával. A különböző kézi öltésekkel, a gombfelvarrással kezdjük, aztán a gépi öltéseket is megtanulják. Ismerniük kell az eszközöket, az anyagokat, a cérnafajtákat, mi mire alkalmas.

Mi ezt mind elmagyarázzuk nekik az elméleti és a gyakorlati órák keretében magyarul, az anyanyelvükön.

Ez nagyon fontos, mert nekünk annak idején még nem volt erre lehetőségünk, és bevallom őszintén, az ismeretek befogadása sokszor fejfájást okozott.

– Jól felszerelt tanműhelyük van, ahol a diákok gyakorolhatnak.

– Több különböző varrógép, vasaló várja a diákokat, a tanteremben mindent elő tudunk állítani, amire szükségük lehet a tanulmányaik során. A magyar kormány által felújított Tiszabökényi Iskolaközi Tankombinát termeiben korszerű eszközök használatával bonyolítottuk le a gyakorlati foglalkozásokat. Hasonlóan változatos és modern felszerelés várja a hallgatókat Magyarországon. Ők ugyanis egyidejűleg Mátészalkán is tanulnak, a lehetőségektől függően átmennek oda is, hogy még jobban elmélyüljenek a gyakorlati részben.

– A szakiskola után mihez kezdhetnek a diákok?

– Például saját vállalkozást indíthatnak. Miután már tudják, mivel mit lehet kezdeni, saját maguk dönthetik el, melyik irányba induljanak.

Két év alatt olyan stabil alapot kapnak itt, amivel magabiztosan tudnak előre haladni.

Az alap sablonkészítéseket is megtanulják, amit variálhatnak, különbözőféleképpen modellezhetnek. Ha megtanulják, hogyan kell egy sima egyszerű nadrágot kiszabni, azt már tovább tudják fejleszteni, formálni, csak a kreativitásuk szabhat határt. Egy-egy ruhánál játszhatnak a gallérokkal, a zsebekkel. A gyakorlatorientált órákon megmutatjuk, mennyire színes és változatos ez a szakma. Aki viszont nem a saját vállalkozás mellett dönt, az továbbtanulhat, elvégezhet egy egyetemet, divattervezői szakot. A divattervezéshez is kapnak alapot, megismertetjük őket a szakma történelmi fejlődésével. Megtanulnak rajzolni, megismerkednek a színelmélettel, ami segít a helyes színkiválasztásban és azok kombinálásában.

Ha valaki érez magában bátorságot, hogy saját kollekciót kreáljon, akkor azt is megteheti.

Az igaz, hogy egy divattervezőnek nem feltétlenül kell magának megvarrnia az általa elképzelt ruhakölteményeket, viszont neki is tisztában kell lennie az alapokkal. Ha nem tudja összeválogatni a megfelelő kellékeket, anyagokat, cérnákat, akkor az egész semmit sem ér. Tehát azoknak is, akik csak divattervezésben gondolkodnak, roppant fontos ez a szakképzés.

– Ön szerint mi a legfontosabb, amit át kell adnia a diákoknak?

– Aki erre a szakmára született, az rögtön ráérez. Én próbálom átadni a szakma szeretetét, megmutatni annak szépségét. Manapság már annyira telített a piac, tömegárukat látni mindenhol. Szinte vágynak az emberek az egyedi, különleges darabokra. Aki ezt a szakmát választja, egy olyan piaci rést tölthet ki, amelyben kiélheti a kreativitását, egyedi stílusát is. Eleinte magának is készíthet olyan ruhákat, melyekkel kitűnik a tömegből, ami feldobja a megjelenését.

Személyes tapasztalatból beszélek. Egy nagyvállalatnál dolgoztam, mint mérnök-technológus, de mindig égett bennem a vágy, hogy valami sajátot alkothassak.

Húsz év után lettem egyéni vállalkozó, most azzal foglalkozom, amit szeretek, és ebben benne van a varrás is. Lehet, hogy egyébként is nyitottam volna egy méteráru- vagy lakástextil-üzletet, de ha nem lettem volna otthon a szakmában, akkor nem tudok sokoldalúan hozzáállni. Mert például ha a bolt mellé még beüzemelünk egy varrodát is, akkor rögtön felajánlhatjuk, hogy méretre igazítjuk a függönynek valót vagy felhajtjuk a nadrágot, megvarrjuk a szoknyát, satöbbi. A frissdiplomások tehát efféle üzletekben, gyárakban, nagyvállalatoknál is elhelyezkedhetnek, de sokan színházakba is keresnek kellékeseket, szabó-varrókat. Tehát aki ezt a szakmát választja, tesz egy lépést a sikeres jövő felé.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó