Ukrajnában betiltották az orosz zenét és az orosz könyveket

tilos orosz zene

A kijevi törvényhozásban 303 támogató szavazattal elfogadták azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az orosz zenék nyilvános lejátszását és az orosz nyelven kiadott könyvek ukrajnai forgalmazását.

Ezentúl a rádióállomásoknak tilos lesz orosz zeneszámokat sugározni, de a vendéglátóhelyeken vagy éppen a taxikban sem hallhatunk többé orosz dalokat. Ugyanez a tiltás vonatkozik az orosz könyvekre is.

Egyes előadók esetében azonban kivételt tesznek, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) készít egy ún. “fehér listát”, amelyre azok az orosz előadók kerülnek fel, akik nyíltan elítélik az Ukrajna elleni fegyveres agressziót.

Mindeközben a rádiócsatornák a jelenlegi 35 százalékról 40 százalékra kötelesek növelni az ukrán dalok részarányát, s az elektronikus műsorszórásban 75 százalékra nő az ukrán nyelvű tájékoztatás kötelező kvótája.

2022. július 16-tól az internetes híroldalaknak is ukrán nyelvre kell váltaniuk a nyelvtörvény ide vonatkozó, 27. fejezetének 6. cikkelye nyomán, ám az EU-s nyelvek egyikén megjelenő híroldalak egyelőre még mentességet élveznek e törvényi passzus alól, így a magyar híroldalak továbbra is a megszokott módon és nyelven működhetnek.

Ukrán nyelvtörvény: a kisebbségi sajtó is a célpontok között

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó