Mozgósítás: telefonon „átnyújthatják” a behívót?

A február végén bevezetett hadiállapot és az általános mozgósítás óta vita folyik a katonai behívók kézbesítésének szabályairól. Az Ukrajnai Ügyvédek Szövetsége most azt fejtette ki, hogy a behívót kézbesíthetik-e telefonon keresztül.

A hatályos jogszabályok szerint a behívót személyesen kell átvenni és alá kell írni. Ezért a katonai nyilvántartásba vételre és a sorozóbizottságba invitáló telefonos értesítés vagy behívás békeidőben nem tekinthető törvényesnek.

De most háború van és hadiállapot idején az állampolgárok alkotmányos jogait korlátozhatják, az ország területi integritásának védelme ugyanis elsőbbséget élvez. Ez azt jelenti, hogy az utcán, a vállalatoknál is kézbesíthetik a behívót, de akár telefonon is felszólíthat a hadkiegészítő, hogy az illető jelenjen meg az adott helyen, hogy nyilvántartásba vegyék vagy átvegye a sorozócédulát.

Az Ügyvédek Szövetsége hangsúlyozza, hogy az igazságszolgáltatás korlátozott működése miatt a hadiállapot alatt szinte lehetetlen megtámadni az ilyen intézkedéseket.

Bővítették a mozgósítás alól mentesülők listáját

Mozgósítás: utcán, az ellenőrzőpontokon és a munkahelyen is kézbesíthető a behívó

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó