Tűzfalfestménnyel állít emléket az ukrajnai menekülteknek Budapest

Hétfőn Budapesten, a menekültek világnapján Roland Schilling, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közép-európai regionális képviselője és Niedermüller Péter Erzsébetváros polgármestere átadta azt a hatalmas tűzfalfestményt, amely az ukrajnai menekülteknek állít emléket – írta Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete közösségi oldalán kedden.

Az egyik Klauzál utcai ház tűzfalára került festményen ukrán anyák láthatók, akik gyalogosan, gyermekeikkel a karjaikban menekülnek a háború elől. A diplomata beszámolója szerint a festményt Balla Zsolt fotóriporter egy, az ukrajnai háború kitörése utáni napokban készített képe alapján álmodták falra az alkotói. A fotó a Tiszaújlak–Tiszabecs határátkelőn készült 2022. február 27-én, három nappal azután, hogy Oroszország offenzívát indított Ukrajna ellen. A képet a tűzfalra Bruszkó László tervei alapján a NeoPaintworks festette fel.

„A rendezvény szervezői köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítik és támogatják azokat az ukrán állampolgárokat, akik az ukrajnai orosz háború elől otthonukat elhagyni kényszerültek” – írta bejegyzésében a nagykövet és megköszönte az Ukrajnának nyújtott támogatást.

„Akárhonnan jönnek is, támogassuk a menekülteket” – olvasható a falfestményen magyar és angol nyelven.

Ungváron is számos tűzfalfestményt készítettek művészek, amelyeket az ukrajnai háború ihletett:

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó