A kistérség lakosait érintő problémákról tájékozódott Babják Zoltán

A hét elején Babják Zoltán polgármester fogadónapot tartott a beregszászi adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központban, melyre előzetesen 28 személy jelentkezett – közölte a kistérség polgármestere közösségi oldalán. Korábban Sárosorosziban, Csetfalván és Badalóban mondhatták el panaszaikat a helyi lakosok a kistérségi vezetőnek.

A Vérke-parti városban a legtöbben a szociális segélyek, az egészségügyi ellátás, a foglalkoztatás iránt érdeklődtek. A kérelmeket figyelembe véve Babják Zoltán felkérte az illetékeseket arra, hogy vizsgálják meg a városi tanács hatáskörébe tartozó kérdéseket. Megjegyezte továbbá, hogy a fogadónapokon nyújtott tárgyi vagy egyéb segítségnyújtásról szóló tájékoztatást feltüntetik az állampolgárok szociális kártyáján, amit a jövőben figyelembe vesznek a segélyek átlátható kiosztása érdekében.

„A badalói fogadónapon az édesanyák arról számoltak be, hogy gondot okoz a bölcsődés csoportok hiánya a településen” – írta bejegyzésében Babják Zoltán.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy – a hatályos szabályoknak megfelelően – hadiállapot alatt fokozatosan indítható újra az oktatási-nevelési intézmények működése, viszont ebben nem engedélyezik az óvodalátogatást a 3 éven aluli gyermekek számára. Viszont a városi tanács oktatási és kulturális osztályához beérkezett szülői kérelmek nyomán a közeljövőben megvizsgálják a bölcsődék megnyitásának lehetőségét azokon a helyeken, ahol igény mutatkozik erre. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen a járási katonai közigazgatás engedélye.

Babják Zoltánt arról is tájékoztatták, hogy veszélyessé vált a helyi iskola tetőszerkezete. Mint mondta, ennek felújítása prioritást élvez majd a háború után.

A polgármester Haláborra is ellátogatott, ahol az utóbbi időben jelentősen csökkent az iskolás korú gyermekek száma,

ami megnehezíti a helyi oktatási intézmények működését. Ehhez az alacsony születésszám mellett az is hozzájárult, hogy a faluból a háború kezdete után több család is külföldre költözött.

„Abban reménykedünk, hogy a helyiek a háború után visszatérnek” – fogalmazott Babják Zoltán. A polgármester felkereste a rendelőintézetet, ahol nemrég új kerítést építettek, rövidesen elkezdődik a nyílászárók cseréje.

Orosziban a helyiek arról tájékoztatták a polgármestert, hogy gondot okoz a településen a gyógyszertár hiánya. Babják kiemelte, ez a probléma több elöljárói körzetben is fennáll.

„Tárgyalni fogunk a gyógyszertár-tulajdonosokkal a szükséges készítmények falvakba történő eljuttatásáról” – mondta.

„Nincsenek buszjáratok, ami szintén jelentős probléma, szükség lenne egy olyan fuvarozóra, akinek anyagilag megéri a járatok indítása. Beszéltünk továbbá az oroszi iskola pincehelyiségéről is, melyet át kell alakítani óvóhellyé, hogy megkezdődhessen az oktatás.

Csetfalván a helyi iskola energiahatékonyságának javításáról és az oktatási intézmény kerítésének megépítéséről folytattak megbeszélést. A helyiek ezenkívül az elöljárói körzetben előforduló, földkérdésekről is érdeklődtek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó