Nem fenyegeti éhínség Ukrajnát

A tengeri kikötők blokkolása miatt a tavalyi gabonatermésből 15 millió tonnát továbbra sem sikerült kivinni Ukrajnából.

Odessza megyében megkezdték a korai gabona betakarítását. Az előrejelzések szerint a szárazság és a háború miatt a tavalyinál kevesebb lesz a termés. További problémákat szül betakarított gabona tárolása.

„A szárazság 30 százalékkal csökkentette a termést” – mondta Anatolij Bilousz agronómus. Emiatt korábban kezdődött a betakarítás.

Ahhoz, hogy az új gabonának legyen helye, a raktárak felszabadítása szükséges. Amíg ez nem lehetséges, a kalászos egy részét kis tárolókban osztják el, egy részét pedig azonnal értékesítik.

Megjegyzendő, az ukrán gabona nélkül több mint 30 ország lakosai kerülhetnek az éhhalál szélére. Az ukránokat azonban ez nem fenyegeti.

„Öt-hatszorosát termeljük a fogyasztásunknak. Tavaly például 106 millió tonna gabonát termeltünk, és 20 tonnát fordítottunk a belső igények kielégítésére. Idén a háborús körülmények között is 70 millió tonna gabonát termelünk, így biztosan lesz kenyerünk” – magyarázta Alla Sztojanova, az Odesszai Megyei Katonai Közigazgatás agrárpolitikai osztályának vezetője.

Korábban az agrárpolitikai minisztérium is optimistán nyilatkozott a gabonatermésről:

Agrárpolitikai minisztérium: Ukrajnát nem fenyegeti gabonahiány

 

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó