Törvényesítenék a hadköteles férfiak kiutazásának tilalmát Ukrajnában

Három kormánypárti képviselő jogszabálytervezetet terjesztett az ukrán parlament elé, amelynek értelmében törvénybe iktatnák a 18–60 év közötti, hadköteles férfiak külföldre történő kiutazási tilalmát a hadiállapot ideje alatt – közölte a Suspilne.media.

A javaslatot kidolgozó hatalompárti honatyák – köztük van Mihajlo Laba kárpátaljai képviselő is – a jogszabálytervezet indoklásában leszögezik, hogy jelenleg Ukrajnában a hadiállapot idején a hadköteles korú férfiak külföldre történő kiutazásának rendjét csak az ukrán elnök rendelete szabályozza.

A parlamenti honlapon található javaslat értelmében új cikkellyel egészülne ki az állampolgárok Ukrajnából való kilépésének és Ukrajnába való belépésének eljárásáról, valamint a mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról szóló törvény. Amennyiben a parlament megszavazza a tervezetet jogszabályi szinten szabályoznák a 18–60 év közötti, hadköteles férfiak külföldre történő kiutazását hadiállapot idején.

A törvényjavaslat meghatározná azon személyek kategóriáit is, akik felmentést kapnának az országelhagyási tilalom alól. Ilyenek például a felsőfokú szakképzési és felsőoktatási intézmények hallgatói, az asszisztensek és gyakornokok, aspiránsok és doktoranduszok, ha nappali tagozatos vagy duális képzésben vesznek részt. Továbbá felmentést élveznének ez alól az Ukrán Állami Határőrszolgálat rendeletében meghatározott személyek is. A témával bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Nem minden ukrán férfira vonatkozik a határstop

A tervezet meghatározza azon személyek kategóriáit is, akik a katonai szolgálatot tartózkodásuk vagy nyilvántartásba vételük helyén tölthetik le.

Kapcsolódó cikkünk:

A belügyminisztérium engedélyezné a hadköteles férfiak határátlépését

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó