KISZó-kérdés – A szülők többségének fejtörést okoz a szünidő

Ön meg tudja oldani gyermeke nyári elhelyezését?

Évente visszatérő probléma, hogy a legtöbb szülő 28 nap szabadságra jogosult, de az iskolai nyári vakáció három hónap. Hogy oldják meg, mit csináljanak a fennmaradó hetekben a gyerekekkel, akiket még nem lehet felügyelet nélkül hagyni, hisz minden szülő szeretné, hogy csemetéje tartalmasan, értékesen töltse a szünidőt.

Magyar Tímea

A legáltalánosabb megoldás a gyerekek elhelyezésére a nagyszülő. Sok család számára megoldást jelent az iskolamentes hetekben, ha van egy nagyszülő. A nyári táborok is óriási segítséget jelentettek eddig, ám némelyik esetében mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek. Persze egy-egy üres nap kitöltésére jó móka ellátogatni anya vagy apa munkahelyére, de ebből nem lehet rendszert csinálni.

Míg külföldön már vannak olyan cégek, ahol direkt programot is szerveznek a szüleikkel munkába járó gyerekek számára, Kárpátalján még igen kevés a gyerekbarát munkahely.

A szülők többsége ezért elképesztő logisztikai bravúrra kényszerül a nyári felügyeletének megoldásában.

Az ukrán oktatási és tudományos minisztérium honlapján található közlemény szerint a tárca az országban dúló háború ellenére nagy jelentőséget tulajdonít a fiatalok szünidő alatti foglalkoztatásának. Idén nyáron a hadiállapotra való tekintettel a helyi önkormányzatok önállóan dönthetnek a gyermekek egészségének és rekreációjának megszervezéséről (a szociálpolitikai minisztérium alárendeltségébe tartozó központi határozata alapján). Igen ám, csakhogy a háborús kiadások szinte teljesen kiürítették az önkormányzatok kasszáját.

Mivel a gyermekek szociális védelmének biztosítása terén az állam egyik legfontosabb feladata a kiskorúak egészséghez és kikapcsolódáshoz való jogának érvényesítése, az oktatási és tudományos minisztérium a hadiállapot idején napközis táborokat ajánl (tematikus, tudományos, sport-, idegen nyelv táborok stb.). Azonban csak azokban a tanintézményekben szervezhető ez meg, amelyekben megvannak az ehhez szükséges biztonságos feltételek, azaz óvóhelyek.

Ilyennel viszont, mint azt az oktatási minisztérium legutóbb közölte, az oktatási intézmények mindössze 25 százaléka rendelkezik. (Más állítások szerint csupán 8 százalék.)

Számos helyen például amiatt nem indulhatnak nappali táborok, mivel a település iskolájában belső menekültek vannak.

Amint az a legutóbbi Facebook-os online kérdőívünkre leadott reakciókból kiderült, a szülők többsége nem tudja megoldani gyermeke nyári elhelyezését.

A Minajban élő Kuruc Krisztina egy tízéves kislány édesanyja. Ilona most fejezte be a negyedik osztályt, még nem biztonságos magára hagyni.

– Nagyon jó, hogy három hétre elküldhetjük kislányomat a KMPSZ által szervezett tanulmányi táborba. Így legalább a hosszadalmas távoktatás után végre élőben is találkoznak egymással a gyerekek, behozhatják a tanév alatti lemaradásukat. Napi négy órát tölthet a táborban, ami nem túl sok, de így is nagy segítség. Korábban a megyeszékhelyen egész napos táborok is voltak, de azokban elsősorban a hátrányos helyzetű fiatalok számára biztosítottak helyet. Ha letelik a három hét, beszervezzük a nagymamákat és más rokonokat, akik vállalják a felügyeletet. Sajnos idén nyáron nem tudok annyi időt otthon tölteni, mint korábban, ezért csak így tudjuk megoldani ezt a problémát. Idén a korábbinál jóval kevesebb lehetőség van a kicsik külföldi táboroztatására is. A háború miatt a szokásos osztálykirándulás is elmarad. Sokan külföldre mentek a szüleikkel, így nem sikerült összehozni az osztályt – mondta el lapunknak Krisztina.

A kisszelmenci háromgyermekes Szakács Ibolya, aki egyébként pedagógus és a Palágykomoróci Általános Iskolát igazgatja, lapunknak nyilatkozva kifejtette, legkisebb csemetéje, Viola viszont még csak tízéves.

– Én nem vagyok annyira borúlátó ezen a téren, mivel a római katolikus egyház idén is biztosít hittantábort a gyerekeknek. Ezenkívül Viola a pedagógusszövetség által szervezett tanulmányi vetélkedőn harmadik helyezést ért el, így lehetőséget kapott arra, hogy egy hétig a zánkai Erzsébet-táborban nyaraljon. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében lovastábor lesz Nagyszőlősön, oda is beirattam a kislányomat. A fennmaradó időben, mivel szabadságon leszek, vagy velem, vagy a velünk egy háztartásban élő nagymamájával tölti a szünidő napjait.

Bocskor Lara-Szofia tizenegy éves és idén veszik fel a Beregszászi Bethlen Gábor Líceumba.

Édesanyja, Erika elmondása szerint náluk a hadiállapot ellenére gyakorlatilag semmi nem változott a gyerek nyári felügyelete terén.

– A szünidő nagyobb részét a nagyszülőkkel oldjuk meg, akik mindig szívesen gondoskodnak az unokájukról. Beregszászban, két utcával arrébb laknak tőlünk, így munkába indulva „beadom” nekik Larát és napközben nyugodt vagyok. Ezenkívül beiratkozott egy egyhetes kézműves táborba, amelyet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola indít augusztus elején. Szerveznek még sport- és néptánctábort is a főiskolán, de a kislányomnak most ehhez volt kedve. A nagyfiam, aki idén végzős, már nem táborozik, ő a felvételi vizsgákkal lesz elfoglalva. De korábban – mivel többnyire jól szerepelt a Génius tantárgyi vetélkedőin, nyaranta Zánkán üdült.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó