A menekültekkel megtelt Kárpátalján a szemétprobléma is egyre égetőbb

A háború óta Kárpátalja közel 400 ezer belső menekültnek adott otthont. A legtöbben – közel 50 ezren – Ungváron tartózkodnak. Ez ahhoz vezet, hogy a megyeszékhelyen irdatlan mennyiségű szemét halmozódott fel. Annak ellenére, hogy a legnagyobb figyelem most az országos problémákra irányul, nem szabad megfeledkezni a helyi gondokról sem, amelyek egyre jobban feltornyosulnak.

A megye lakosságának ugrásszerű növekedése a szilárd hulladék mennyiségének gyarapodásához is vezetett. Ezt a kérdést azonban már a háború előtt meg kellett volna oldani, írja a Zakarpattya.net.

Az Ungvári járásban található hulladéklerakó 99%-ban megtelt.

Az orosz megszállás óta a Proektna 3 nevű hulladékfeldolgozó telep munkája is megváltozott.

A legtöbb feldolgozóüzem, amelyek Ukrajna keleti és középső részén helyezkedtek el, beszüntették működésüket.

Natalija Jakubik, az AVE Uzhgorod vállalat igazgatója elmondta, márciusban naponta átlagosan 870 köbméter szemetet vittek a lerakóba. Múlt évben ez a szám 753 köbmétert tett ki, vagyis elmondható, jelentősen több a szilárd hulladék a környéken.

Éjjel nappal működik a szemétszállítás, és mint arról az igazgató biztosított, annak ellenére sem fognak leállni vele, hogy valóban túlterheltek, és feszített tempóban dolgoznak. A szemétszállítás havidíját februárban emelték utoljára, 27 hrivnyáról 65-re.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó