Az ukrán menekültek közel fele a kockázatok ellenére is hazatért

Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az Ukrajnában dúló háború miatt közel 12 millió állampolgár kényszerült elhagyni az otthonát, de közülük több mint 5,5 millió már visszatértek korábbi lakhelyükre – közölte szerdán a Korrespondent.net ukrán hírportál.

Az IOM friss jelentése szerint a teljes körű orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta az otthonukat elhagyók körülbelül fele mára visszatért, főképp az ország északi régióiba és Kijevbe. A visszatérők száma az elmúlt hónapban jelentősen, 24 százalékkal nőtt, ezek az emberek főképp belső menekültek. Ugyanakkor az állampolgárok mindössze 10 százaléka tér vissza külföldről. A most visszatérők körülbelül háromnegyede úgy tervezi, hogy marad. Az ukrajnai helyzet kiszámíthatatlansága miatt azonban előfordulhat, hogy a visszatérés nem lesz hosszú távú – áll a jelentésben.

A szervezet a visszatérők legfőbb problémáit is megnevezte, a felmérés szerint sokak számára ellehetetlenült az egészségügyi szolgáltatásokhoz és az oktatáshoz való hozzáférés, valamint rengetegen elveszítették az otthonukat.

Az IOM felhívta a figyelmet egy riasztó tendenciára: Ukrajnában csaknem minden negyedik krónikus betegségben szenvedő ember (23%) nem vagy csak korlátozottan fér hozzá a gyógyszeréhez, vagy nem kapható, vagy mert túl drága.

A felmérés szerint a megkérdezettek csaknem 10 százaléka, míg a visszatérők 15 százaléka mondta azt, hogy a háborúban teljesen megsemmisült vagy részben megrongálódott az otthona.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó