Felmérés: a menekültek 48 százaléka kivár a visszatéréssel

A háború előtt is alkalmazásban lévő megkérdezettek csaknem 40 százaléka visszatért munkahelyére – derül ki a Rejting szociológiai csoport felméréséből.

„A polgárok fokozatosan visszatérnek a munkahelyükre. Mára a háború előtt dolgozók 38 százaléka a megszokott módon végzi feladatait, 18 százalékukat távmunkában foglalkoztatják, 7 százalékuk új munkahelyet talált. A válaszadók harmada azonban továbbra sem dolgozik” – derül ki a felmérésből.

Utóbbiak többsége a legfiatalabb és legidősebb korosztály képviselőiből, az ország keleti és déli részének lakosai közül kerültek ki.

Ugyanakkor gyakorlatilag változatlan maradt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik február 24-e óta kénytelenek voltak elhagyni állandó lakóhelyüket.

A korábbi mérésekkel ellentétben a keleti és déli régiókból növekszik a belső menekültek száma, csökken a központi megyékből áttelepültek aránya.

„A válaszadók 87 százaléka fejezte ki hazatérési szándékát: 15 százalékuk a közeljövőben, 24 százalékuk egyelőre kivár, 48 százalék pedig csak a háború befejeztével térne vissza. Mindössze 8 százalék jelezte, hogy nem fog visszajönni Ukrajnába” – mutatta ki a tanulmány.

Áprilishoz képest csökkent az azonnali hazatérést tervezők száma, növekedett azoké, akik a háború után, vagy egyáltalán nem térnek vissza.

 

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó