Száznyolcvanöten kaptak diplomát a beregszászi főiskolán ● Kárpáti Igaz Szó

„Amit lehet, és ami tőlünk telik, hivatásunkra tett eskünk alapján meg kell tennünk”

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola immár hagyományosan a Beregszászi Református Templomban tartotta diplomaátadó és tanévzáró ünnepségét. A résztvevőket Taracközi Ferenc, a Beregszászi Református Egyházközség vezető lelkésze köszöntötte.

Hegedűs Csilla  

Dr. Csernicskó István, a főiskola rektora nem tudott részt venni az alkalmon, köszöntő szavait helyettese, Fodor Gyula tolmácsolta.  Az évértékelő beszámolóban elhangzott, hogy már az elmúlt két évben is formabontó volt a diplomaátadó, hiszen a koronavírus-járvány maszkot kényszerített ránk, ez év február 24-én pedig arra ébredt Ukrajna, hogy háború van.

„A háború közvetlen borzalmai, Istennek hála, elkerültek bennünket, ám ahogyan egész Ukrajna, sőt az egész világ, úgy a főiskola normális élete is felbolydult. Már a háború első napjaiban menekültek százainak adtunk otthont a főiskola kollégiumaiban, oktatóink, munkatársaink, hallgatóink különböző segélyakciókban vállaltak szerepet… Egy felsőoktatási intézménynek azonban az oktatás és a kutatás a fő feladata. Büszkék lehetünk arra, hogy már a háború első napjai okozta sokk után sikerült visszaállítanunk az online oktatást, később pedig már a vegyes oktatási formára is áttérhettünk. Így sikerült befejeznünk a tanévet, és

számos eredményt elérve tudtuk megtartani, megerősíteni az intézményt”

– hangsúlyozta a rektor, majd kitért arra is, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra is. Végezetül köszönetet mondott a kollégáknak, akik a nehéz körülmények közepette is tették a dolgukat, hozzájárultak ahhoz, hogy a főiskola ne csak túlélje ezt az időszakot, hanem haladjon előre, fejlődjön és erősödjön.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének, a Magyar Országgyűlés képviselőjének üdvözlő levelét Rácz Béla rektorhelyettes olvasta fel. A politikus kihangsúlyozta: ma, amikor a háború mindent felforgat és mérgezi az európai kontinenst, különösen fontosak azok az események, amelyek az életünket visszazökkentik a normális kerékvágásba. Hozzátette, a kárpátaljaiak kitartása arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy még többet tegyen a minden nehéz helyzetben legyőzhetetlennek bizonyuló kárpátaljai magyarságért, és a mihamarabb bekövetkező békéért.

„Mert mi, most is, akár a közénk feszülő határok és a háború iszonyata ellenére: összetartozunk”.  

– A diplomaátadás napja a tudás, a szorgalom és a teljesítmény megünneplésének napja. A főiskola ismét lezárt egy eredményekben és sikerekben gazdag tanévet. Remélem, hogy az összes hallgató, aki ma átveszi diplomáját, szívébe zárja alma-materét, Beregszászt. Azt a helyet, ahol jó volt diáknak lenni. És ha el is mennek, abban bízom, hogy egyszer visszatérnek – jegyezte meg köszöntőjében Rezes Károly. A Beregszászi Járási Tanács elnöke azt kívánta a főiskola végzőseinek, hogy a megszerzett tudásukat őrizzék meg, folyamatosan fejlesszék, és mielőbb találják meg helyüket a világban.

A végzős hallgatók nevében Maruszics Erik történelem és régészet szakos végzős hallgató mondott köszönetet.

Fogadalomtételük után a diákok szakonként átvették diplomájukat Orosz Ildikótól, a főiskola elnökétől, illetve Rácz Béla rektorhelyettestől.

Orosz Ildikó Radványi Géza Valahol Európában című filmjéből származó idézettel kezdte beszédét: „Ki mer itt vádat emelni?! Nem ezek csinálták a háborút, hanem mi, felnőttek.” A főiskola elnöke a film által próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy a pedagógusoknak mekkora felelőssége van abban, hogy jelen háborús helyzetben mit és hogyan cselekszenek.

– Sajnos a film immár nem a vásznon látható, a történések, a háború részeseivé váltunk, és ha tőlünk messze is dörögnek a fegyverek, a modern technika révén mi is megtapasztalhatjuk a borzalmakat, azok hatása minket is utolér. Nagy a felelősségünk: amit lehet, és ami tőlünk telik, hivatásunkra tett eskünk alapján meg kell tennünk. Ehhez az kell, hogy higgyünk Istenben, mert aki hisz Istenben, az tudja, hogy „minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok (I. Péter 5:7)” – hangsúlyozta a főiskola elnöke.

A diplomaátadó végén a történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték a jelenlévőkre, majd az ünneplők elénekelték a Szózatot.

Forrás:
KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó