A cél változatlan – az élő népzene átörökítése │ KISZó-háttér

XXVI. Kárpátaljai népzene-, néptánc- és kézművestábor

Az idén rendhagyó módon Sátoraljaújhelyen került megrendezésre a Kárpátaljai népzene-, néptánc- és kézművestábor. A nívós eseményt huszonöt esztendőn keresztül minden évben Tiszapéterfalván rendezték meg. A huszonhatodik találkozó most, a háborús helyzet miatt, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban zajlott.

KISZó-összeállítás

Több mint 400 kárpátaljai fiatal fejleszthette tudását és élhette át a közösség megtartó erejét a június 26. és július 3-a között megrendezett táborban. A helyszínváltoztatás oka az ukrajnai háború, a szervezők szerették volna nyugodtan, légiriadóktól mentesen megtartani a foglalkozásokat.  Ahogy a táborozók már megszokhatták, minden este volt táncház, ahol levezethették a különböző foglalkozások alatt napközben felgyülemlett energiát. A fejlődés garantált volt, senkit sem hagytak unatkozni.

Az esemény keretében a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége idén is megtartotta a táncházzenészek találkozóját. Valamint itt kerítettek sort a tavaly ősszel indított néptáncpedagógus képzés záró alkalmára is. A tábor kiváló lehetőséget biztosított arra is, hogy felmérjék a kárpátaljai műhelyek helyzetét, megbeszéljék a problémákat.

Ötvös Sándor, a Kárpátaljai népzene-, néptánc- és kézművestábor vezetője a KISZó-nak elmondta,

a jelen lévő gyerekekkel folytatott beszélgetésből kiderült, mennyire jólérzik magukat, ezért akár azt is mondhatjuk, hogy ez egy szeretettábor volt.

Örömmel jegyezte meg, milyen jó érzés volt nap mint nap azt látni, hogy a fiatalok csoportokba verődve beszélgettek, mobiltelefon nélkül. Ez bizonyította, ha kellőképpen elfoglaltak, akkor egyáltalán nincs szükségük a technikára. A beszélgetések fő témája a néptánc, a népzene és a népdal volt.

– Ungvártól Técsőig összesen tizenhét kárpátaljai településről érkeztek folkműhelytagok, így több mint négyszáz hagyománykedvelő fiatal vehetett részt a fantasztikus egyhetes táborban. Az ötévesek és a tinédzserek is megtalálták a helyüket – jegyezte meg a táborvezető. – Kárpátaljai találkozási pontnak is nevezhetjük a tábort, ugyanis sok szülő is ellátogatott ide. Fontosnak tartottuk, hogy meghívjuk egy estére a beregszászi színház társulatát is, mely A helység kalapácsa című darabot adta elő, bátran állíthatjuk – nagy sikerrel.

Az egyhetes táborban a fiatalok immár hagyományosan a jól bevált csapat tagjaitól, a Pál István Szalonna vezette Magyar Állami Népi Együttes táncosaitól, énekeseitől és zenészeitől tanultak. Emellett kárpátaljai kézművesek is foglalkoztak a gyerekekkel.

– Ahogy megszokhattuk, minden hangszeren külön szekcióban foglalkoztak a gyerekekkel, a legnépszerűbb a hegedű volt. De a fúvós hangszereket, a cimbalmot, nagybőgőt, brácsát, harmonikát is sokan választották. Viszont a legnagyobb létszámban mindig az énekesek és a táncosok vannak, velük négy csoportban foglalkoztak az oktatók – fejtette ki Ötvös Sándor.

A tábor záró gálaműsorán Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt. A politikus megköszönte a táborozók szüleinek, hogy elhozták Sátoraljaújhelyre gyerekeiket, hogy magyar oktatási intézménybe járatják őket, és minden lehetséges módon támogatják azt, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradjon, hiszen a jövőben ezek a fiatalok alkotják majd a régió magyarságának gerincét. Szilágyi Péter megjegyezte, Kárpátalja kincsei, a néptánca és a népzenéje része az egyetemes magyar kultúrának, ezért fontos őrizni, ápolni és átadni a jövő generációjának. Hozzátette, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy segítse a háborútól szenvedőket.

Forrás:
KISZó/Fotó:Vajda János/MTI

Post Author: KISZó