Sok a kérdőjel a hadköteles férfiak Ukrajnán belüli mozgásának korlátozásával kapcsolatban

Az országon belül is korlátoznák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását. A lakó- vagy tartózkodási hely elhagyását a jövőben a területileg illetékes toborzóközpont (korábban hadkiegészítő parancsnokság) által kiállított engedélyhez kötnék. Az erről szóló rendelkezést ma hozta nyilvánosságra hivatalos Facebook-oldalán az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. Egyelőre sok a kérdőjel az intézkedés kapcsán. A hírrel kapcsolatban több egymásnak ellentmondó információ is megjelent. A szabályozás, amely egy 1992 óta hatályban lévő törvényre hivatkozik, óriási felháborodást és tiltakozási hullámot indított a közösségi médiában.

Először hétfőn a Zaporizzsjai Megyei Katonai Közigazgatás sajtószolgálata adott ki egy közleményt arról, hogy a hadköteles állampolgárok a hadiállapot ideje alatt csak a lakhely szerint illetékes toborzóközpont parancsnokának engedélyével hagyhatják el lakóhelyüket és tartózkodási helyüket. Ezt kapta fel az ukrán központi sajtó.

A mai nap folyamán az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara hivatalos Facebook-oldalán közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatattak, hogy ez nem egy új keletű rendelet, hanem a hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló 1992 óta hatályos törvény eddig kidolgozatlan eljárásmenetét takarja. A vonatkozó jogszabály kimondja, hogy hadiállapot idején a sorköteles, hadköteles és tartalékos állományban lévő állampolgárok kizárólag a területileg illetékes toborzó- és szociális ellátó központ parancsnokának engedélyével hagyhatják el lakóhelyüket és utazhatnak más régiókba. A fegyveres erők vezérkara most ehhez a törvényhez igazítva kidolgozta az engedélyek megadására vonatkozó jogi normákat a katonai nyilvántartásban szereplő ukrán állampolgárok számára. Ennek értelmében engedély szükséges a lakóhely (tartózkodási hely) elhagyására az általános katonai mozgósítás kihirdetésének pillanatától és a hadiállapot ideje alatt. Az engedély a kérelmező kategóriájától függően 30 naptól egy év időtartamra állítható ki. Ezenkívül folyamatban van a közigazgatási határok szolgálati vagy magáncélból történő rendszeres átlépésének szabályozása az érintett személyek számára.

A rendelettel kapcsolatban Jevgenyija Rjabeka ügyvéd, az Ukrán Fegyveres Erők jogtanácsadói testületének koordinátora az rbc.ua hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy az ő értelmezésében a korlátozás csak azokra a személyekre vonatkozik majd, akik új lakóhelyre jelentkeznek át, vagy megváltoztatják tartózkodási helyüket. Hozzátette: ez nem korlátozza a hadköteles állampolgárokat az országon belüli szabad mozgásukban. Ahogy az ügyvéd fogalmazott, a vezérkar által kiadott rendelkezés nem fogalmaz világosan és egyértelműen, ezért sokan sokféleképp értelmezték. Kiemelte, ez eddig is így működött, ha valaki kijelentkezett lakóhelyéről, azt jelentenie kellett az illetékes toborzóirodában, majd az új lakhelyén katonai nyilvántartásba kellett vetetnie magát. Az ügyvéd szerint ennek fő célja, hogy a területi toborzóközpontok információval rendelkezzenek a hadkötelesek pontos tartózkodási helyéről. Megjegyezte, a szabályozás még kidolgozás alatt áll.

Kitért a témára Olekszandr Motuzjanik is. A Védelmi Minisztérium sajtószóvivője a szokásos napi sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy korábban valóban nem voltak ilyen korlátozások, de Ukrajnában háború van, és az államnak információval kell rendelkeznie a rendelkezésre álló mozgósítási állományról. A Védelmi Minisztérium arról biztosított, hogy nem lesznek visszaélések, az engedélyek kiadásának eljárásmenetét a gyakorlatban maguk a toborzóirodák fogják kidolgozni.

„Meg lesznek határozva az állampolgárok kategóriái. Jelenleg a sorkötelesekről, hadkötelesekről, valamint a tartalékosokról van szó. Az engedélyeket a helyszínen adják ki, meghatározott időszakra – 30 naptól egy évig terjedő időtartamra. Külön kategóriába kerülnek azok a személyek, akik hivatali feladataik ellátása során rendszeresen utaznak.

Igyekszünk majd megfelelő egyensúlyt teremteni az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogának biztosítása és a mozgósítási állomány feletti ellenőrzés rendje között” – közölte Olekszandr Motuzjanik.

A témában Valerij Zaluzsnij tábornok, a fegyveres erők vezérkari főnöke is megszólalt. Telegram-csatornáján arról írt, hogy a hadköteles korú ukrán állampolgároknak engedélyt kell kérniük a területileg illetékes toborzóközpont parancsnokától, ha el akarják hagyni a járásukat vagy megyéjüket, de a következő napokban ezt még akadálytalanul megtehetik.

„Mindenkit emlékeztetek arra, hogy háború dúl” – írta bejegyzésében Zaluzsnij. Hozzátette: mindenkinek katonai nyilvántartásba kell vétetnie magát, aki ezt még nem tette meg, vagy meg kell újítania a nyilvántartási adatait.

A vezérkari főnök ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre nem adtak utasítást az állampolgárok helyváltoztatásának akadályozására.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó