Kilenc új reaktorblokk építését tervezik Ukrajnában

A program első ütemében két új 2 GW teljesítményt biztosító reaktorblokk épülne a Hmelnickiji Atomerőműben – jelentette ki Herman Galuscsenko energiaügyi miniszter a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián.

A szaktárca közleménye szerint Ukrajna energiarendszerének egyik legígéretesebb területe az atomenergia, amely az ország összes villamos energiájának mintegy 60%-át szolgáltatja, írta a Korrespondent.

“Az atomenergia fejlesztésére törekszünk. Nagyon fontos, hogy még a háború alatt, ebben a nehéz időszakban is vannak olyan cégek, amelyek készek már most befektetni Ukrajnában. Megállapodásaink vannak az amerikai Westinghouse atomenergetikai cég, amelyek 9 új reaktorblokk megépítéséről szólnak Ukrajnában” – mondta a miniszter. Hozzátette: ezek harmadik generációs AP1000 típusú (továbbfejlesztett nyomottvizes reaktorral ellátott) energiablokkok lesznek.

Galuscsenko elmondta, hogy a program első ütemében két új 2 GW teljesítményt biztosító reaktorblokk épülne a Hmelnickiji Atomerőműben. A beruházás összköltsége 14 milliárd dollár. Emellett az Energiaügyi Minisztérium és az amerikai Westinghouse megállapodást írt alá az ellátás bővítéséről, valamint a nukleáris üzemanyag-gyártásról.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó