Park lesz az egykori szovjet emlékmű helyén Munkácson

Április elején távolították el talapzatáról a T-34-es szovjet harckocsit Munkácson, amit a szovjet hadsereg győzelmei emlékére állítottak 1969-ben. A városvezetés pályázatot írt ki az emlékmű helyén létesítendő park kialakítására. A felhívásra négy érvényes terv érkezett, a napokban kihirdették a győztest.

Olekszandr Sersun, a munkácsi önkormányzat turisztikai tanácsadója elmondta, a Városi Tanács Ivan Margitics terveit hagyta jóvá. A tér közepén egy zászlórúd lesz, amely éjszaka az ukrán zászló színeit (kék-sárga) fénynyalábok formájában vetít majd az égre. Megjegyezte, ez egyelőre csak egy ötlet, amit tovább lehet fejleszteni. A kivitelezést csak a hadiállapot megszűnése után kezdik meg, ugyanis az ilyen jellegű kiadásokat a háború idejére befagyasztják.

A Munkácsi Városi Tanács korábban azt közölte, hogy a szovjet bevonulásra utaló tankot – amely békeidőben a városban állomásozó 128. különálló hegyi rohamdandár tartalék harckocsija volt – 1969-ben helyezték el a város egyik forgalmas kereszteződésében. A közleményben kiemelték, hogy a harcjárműnek semmi köze a második világháborúhoz, a tank „eredetijét” 1944-ben a szovjetek munkácsi bevonulása során kilőtték.

Mint ismert, eltávolították a T–34-es szovjet harckocsit talapzatáról Munkácson, amelyet a szovjet hadsereg győzelmei nyomán állítottak 1969-ben.

Munkácson eltávolították a helyéről a szovjet tankot

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó