Az ukrán nyelvtörvény újabb cikkelye lépett életbe

Július 16-án lépett hatályba a nyelvtörvény újabb cikkelye, amely növeli az ukrán nyelv jelenlétét a mindennapokban és megerősíti az államnyelv státuszát – számolt be az államnyelvvédelmi biztos hivatala.

“2022. július 16-án megkezdődik a nyelvtörvény által előírtak végrehajtásának egy új, fontos szakasza, amely növeli az ukrán nyelv jelenlétét a köztérben, és megerősíti státuszát. Mától érvényes a nyelvtörvény 27. cikkelyének második és hatodik része, ami szabályozza az államnyelv internetes használatát és a termékekre telepített számítógépes programok nyelvi beállításait” – áll a közleményben.

Ezen túlmenően mostantól a nyelvi ombudsman bírságot szabhat ki az állami szervek és önkormányzatok tisztviselőire, a vállalkozások, intézmények vezetőire és alkalmazottaira, valamint a nyelvtörvényt megsértő egyéb természetes személyekre.

A bírság összege első alkalommal 3400-tól 8500 hrivnyáig terjedhet. Ismétlődő jogsértés esetén 8500 és 11900 hrivnya közötti pénzbírságot szabhatnak ki.

Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos hangsúlyozta, hogy háborús körülmények között a nyelvtörvény be nem tartása “az ellenség kezére játszik”.

“Kiemelt feladatunk a nyelv elsajátításához és fejlesztéséhez szükséges feltételek megteremtése, használatának nyomon követése, az állampolgárok állami tájékoztatáshoz és szolgáltatáshoz való jogának védelme. Az ukrán nyelv megerősítésével megvédjük függetlenségünket. Az anyanyelven történő kommunikációval közelebb hozzuk az ukrán győzelmet” – fogalmazott az ombudsman.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó