Ukrajnának a világ legkényelmesebb helyévé kell válnia – Zelenszka

Az elnök felesége már a háború utáni időket tervezi.

Ukrajnának a világ legkényelmesebb helyévé kell válnia a saját lakossága számára. Főleg az ország újjáépítése során megvalósuló akadálymentes projekteknek köszönhetően kell ezt elérni – jegyezte meg az ukrán elnök felesége Olena Zelenszka. A first lady egy japán televíziónak adott interjút, amit az Elnöki Iroda is megosztott.

Zelenszka emlékeztetett arra, hogy az orosz megszállás előtt Ukrajnában erőteljes kezdeményezések indultak az akadálymentes környezet és a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésére.

Az elnök aláírta az Akadálymentes tér kialakításának biztosításáról Ukrajnában szóló rendeletet, elfogadták az akadálymentesítés nemzeti stratégiáját.

Ukrajnában bevezették az apák apasági szabadságát, hogy mindkét szülőnek egyenlő esélyei legyenek a gyermekgondozásra és a munkára, a nők és férfiak közötti bérkülönbség 3 százalékkal csökkent.

A first lady védnöksége alatt elkészült az Akadálymentes megoldások album – várostervezési útmutató is.

Zelenszka szerint a háború után ezek a projektek még lényegesebbé válnak, hiszen a megszállók nap mint nap fizikailag és lelkileg is traumatizálják az ukránokat.

„Ukrajnának a világ legkényelmesebb helyévé kell válnia az emberek számára, akik oly sok mindenen keresztülmentek. Minden utcának, minden épületnek komfortosnak kell lennie bármilyen fizikai állapotú és életkorú polgár számára. Ez egy ambiciózus cél és egy új kihívás az országunknak. Ehhez el kell takarítani a háborút az utunkból. Örökre” – mondta az elnök felesége.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó