Veszteségekkel küzd a bankszektor Ukrajnában

Az ország bankrendszere öt év után először nettó veszteséggel zárta az első félévet. A pénzintézetek 4,6 milliárd hrivnya hiányt könyveltek el – tájékoztatott az Ukrán Nemzeti Bank (NBU).

Szinte a teljes veszteség, 4,5 milliárd hrivnya a második negyedévben keletkezett.

A negatív pénzügyi eredményt a háború következményeiből adódó várható veszteségekre képzett tartalékok alkották: a bankok 57,9 milliárd hrivnya értékben különítettek el forrásokat, ebből március–júniusban 52,1 milliárd hrivnya értékben.

“A hitelezési veszteségekre képzett tartalékok továbbra is növekedni fognak” – fejtette ki Jaroszlav Matuzka, az NBU alelnöke.

A bankok nettó kamatbevételének növekedési üteme a január–februári 35 százalékról március–júniusra éves szinten 19 százalékra mérséklődött.

A szolgáltatások iránti kereslet csökkenése korlátozza a pénzintézetek jutalékbevételét. Az ebből származó nettó jövedelem március–június folyamán 35 százalékkal csökkent szemben a január–februári 15 százalékos növekedéssel.

Július 1-jén a 68 fizetőképes bank közül 47 volt nyereséges, melyek 10 milliárd hrivnya nettó nyereséggel zártak. 21 pénzintézet vesztesége 14,6 milliárd hrivnyára rúgott.

Csak az elmúlt hónapban 27,5 milliárd hrivnyát nyomtatott az ukrán jegybank

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó