Az ukrán vezérkari főnök kinyitná a határokat a diákok előtt

határ ukrajna

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnöke javaslattal fordult a védelmi minisztériumhoz, melyben azt kéri, engedélyezzék a külföldre utazást azok számára, akiket felmentés illet az általános mozgósítás alól.

Valerij Zaluzsnij erre vonatkozó javaslatát a vezérkari főnökség hivatalos közösségi oldalán tette közé. Indítványában konkrétan is megnevezi a diákokat, akik ugyan felmentést élveznek a mozgósítás alól, de mégsem hagyhatják el az országot.

Jelenleg csak azok a hallgatók utazhatnak ki Ukrajnából, akik valamelyik külföldi felsőoktatási intézmény diákjai, s ezt hitelt érdemlően bizonyítani tudják. Azonban sok esetben hiába a külföldi iskolalátogatási igazolás, a határátkelőkön tömegesen tagadják meg számukra a kiléptetést.

Zaluzsnij javaslata ezt a problémát kezelné, s az ukrajnai egyetemek, főiskolák hallgatói előtt is megnyithatná a határt, amit utóbbiak nyilván nagy örömmel vennének.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter egyelőre még nem reagált a vezérkari főnök indítványára. Korábban a parlamenthez nyújtottak be javaslatot arról, hogy a kétgyermekes családapák is szabadon kiutazhassanak Ukrajnából, de a törvényhozói indítvány további sorsáról azóta sem hallani semmit.

Jelenleg csak a három kiskorú gyermeket nevelő családapák előtt áll nyitva az országhatár, illetve azok előtt, akiknek örökbefogadott gyermekük van.

A KISZó Online beszámolt arról, hogy vélhetően meghosszabbítják az augusztus 23-án lejáró hadiállapotot és vele együtt a mozgósítást. Azóta már az is kiderült, hogy újra 90 nappal kívánják meghosszabbítani azt, így a hadiállapot november 21-ig tart majd. Volodimir Zelenszkij államfő javaslatát már a napokban jóváhagyhatja az ukrán parlament.

Elhúzódik a hadiállapot és a mozgósítás

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó