Sportbarátság határok nélkül: az Ungvári Kárpáti a magyar NB II-ben folytatja

ungvári kárpáti hajdúnánás

Az ukrajnai háborús helyzet a sportéletet is súlyosan érinti. Az orosz támadás miatt a hazai bajnokságok félbeszakadtak. A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a honlapján jelentette be, hogy még „kiadó” egy hely a harmadosztály észak-keleti csoportjában. Az ukrán élvonalbeli Ungvári Kárpáti élt a lehetőséggel, így az ungvári lányok a következő idényben a magyar NB II észak-keleti csoportjában szerepelnek.

Varga Brigitta (Hajdúnánás)

Az ungvári csapat első barátságos mérkőzését Hajdúnánáson játszotta. Oláh Sándor, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja, a Hajdúnánási Sportklub elnöke elmondta, az utóbbi hónapokban segélyszállítmányokkal is igyekeztek támogatni a menekülteket, továbbá 15 kézilabdázó fiatalnak biztosítottak helyben teljes ellátást, valamint sportszakmai szempontból is segítették őket.

– Az ungvári csapat edzője megkeresett bennünket, hogy tudunk-e fogadni gyerekeket. 15 serdülőkorú fiatal került hozzánk három és fél hónapja. Amíg az oktatás zajlott, itt voltak elhelyezve, szállást és étkezést, online tanulást biztosítottunk számukra. A kollégiumban pedig ukrán anyanyelvű pedagógus segítette felkészülésüket. Közben Hajdúnánás csapatával együtt edzettek.

A sportklub elnöke kitért arra is, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség határon túli szakmai programjának keretében, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és a GENIUS Jótékonysági Alapítvánnyal együttműködve, Kárpátalján 17 tehetségpontot hoznak létre. A projekt célja a kézilabda népszerűsítése, a kárpátaljai fiatalok felkarolása, játéklehetőség biztosítása a számukra.

Az ungvári együttes a tabella negyedik helyén állt, amikor február végén az orosz támadás miatt félbeszakadt a bajnokság. Olekszandr Ledida, az Ungvári Kárpáti elnöke lapunknak nyilatkozva kiemelte, rendkívül hálásak a magyar félnek a lehetőségért.
– Felkerestem Bacskai Józsefet, Magyarország ungvári főkonzulját, aki megértéssel fogadott, és Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára révén kapcsolatot teremtett a Magyar Kézilabda Szövetséggel, ahol megszületett a számunkra pozitív döntés – fogalmazott az ungvári klub elnöke.

A házigazdák és a kárpátaljaiak péntek kora este barátságos mérkőzésen mérték össze erejüket. A találkozó végeredménye 29–24 lett a hajdúnánási lányok javára. Az ungváriak Hajdúnánáson játsszák majd hazai mérkőzéseiket, eredményeik beszámítanak a bajnokság végkimenetelébe, de a csapat – a szabályok szerint – a szezon végén nem juthat fel az NB I/B-be.

Kapcsolódó videó-riportunkat is megtekinthetik:

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó