Elnöki Hivatal: Ukrajna hálás Magyarországnak

Igor Zsovkva, Ukrajna Elnöki Hivatalának helyettes vezetője hétfőn telefonon tárgyalt Altusz Kristóffal, a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatójával – írta a Kiszo.news az ukrán elnöki sajtószolgálatra hivatkozva.

A közlemény szerint Zsovkva részletesen tájékoztatta a magyar tisztségviselőt a harctéri helyzetről. Kitért az oroszok civil célpontok elleni rakétatámadásaira, amelyek – mint fogalmazott – Ukrajna teljes területén rendszeresek. Az Elnöki Hivatal helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy az orosz katonák súlyos jogsértéseket követnek el az ideiglenesen megszállt területeken. Zsovkva aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt zaporizzsjai erőmű körüli események miatt.

Az ukrán tisztségviselő köszönetet mondott a humanitárius segítségnyújtásért és az Ukrajnából érkezett háborús menekültek befogadásáért. Kiemelte továbbá Magyarország részvételének fontosságát Ukrajna háború utáni újjáépítésében.

Igor Zsovkva felhívta a figyelmet az Oroszországra nehezedő szankciós nyomás fokozásának fontosságára. Megköszönte, hogy Magyarország támogatta az eddig elfogadott hét EU-s szankciós csomagot, és reményét fejezte ki az uniós egység megőrzésében az Oroszország elleni szankciók ügyében.

A beszélgetés során ukrán részről kiemelt hangsúlyt kapott az orosz állampolgárok turistavízumának felfüggesztésére tett kijevi javaslat. A közlemény szerint a felek megvitatták Ukrajna és az Európai Unió kapcsolatának prioritásait is, tekintettel arra, hogy Ukrajna hivatalosan az Európai Unió tagjelöltje lett. Zsovkva jelezte, hogy folyamatban van az Európai Bizottság tagjelöltséggel kapcsolatban Ukrajnának átadott ajánlásainak teljesítése, amely egyenes utat jelent a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

„Ukrajna hálás Magyarországnak, amiért következetesen támogatja hazánk európai integrációs törekvéseit” – hangsúlyozta az ukrán tisztségviselő.

A megbeszélés során a felek kitértek az augusztus 23-ra, online formában tervezett nemzetközi Krími Platform előkészületeire is. Igor Zsovkva kiemelte annak fontosságát, hogy Magyarország a legmagasabb szinten képviseltesse magát az eseményen.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó