Aresztovics: az oroszok készek voltak kivonulni a február 23-a után elfoglalt területekről

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet.

Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról.

Mint ismert, a tavasz eleji isztambuli béketárgyalások után némi optimizmusra adtak okot a tárgyalódelegációk részéről elhangzott bejelentések. Ám nem sokkal később teljesen megtorpantak az egyeztetések. Kijev indoklása szerint a bucsai mészárlás után képtelenség folytatni a tűzszünetről és a békéről szóló diskurzust. Moszkvában többször is leszögezték: Ukrajna egyoldalúan lépett ki a tárgyalások menetéből. Az egyeztetések megakadása után Oroszország elkezdett nyíltan fenyegetőzni azzal, hogy újabb területeket fog elszakítani Ukrajnától, amit kvázi álreferendumok útján próbálhat meg “törvényesíteni”, mint tette azt a Krímen vagy a Donbász egyes területein.

Mikor lehet ennek a háborúnak vége? │KISZó-háttér

Mindenesetre, amennyiben hitelt érdemlőek Aresztovics most mondott szavai, az több kérdést is felvet a béketárgyalások zsákutcába jutásának ügyéről.

Megszavazták! 90 nappal meghosszabbították a hadiállapotot és a mozgósítást

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó