Hivatalos: elhalasztják a nők katonai nyilvántartásba vételét

Október 1-től nem vezetnek be korlátozásokat a nők külföldre utazására vonatkozóan – jelentette be a védelmi minisztérium. Szeptember 6-án ugyanis Olekszij Reznyikov tárcavezető aláírta a minisztérium azon rendeletét, amely egy évre – 2023. október 1-ig – elhalasztja az érintett szakmákban/szakterületeken dolgozó nők katonai nyilvántartásba vételét.

Mint a vezérkar megállapította, nincs sürgős szükség az országban a katonai nyilvántartásban szereplő nők számának növelésére.

Hanna Maljar miniszterhelyettes egyúttal emlékeztetett arra, hogy az érintett szakmákban/szakterületeken tevékenykedő nők katonai nyilvántartásba vételére vonatkozó normát törvény szabályozza.

„Így ez a rendelet nem változtat a hatályos jogszabályokon, ám lehetővé teszi, hogy a parlamenti bizottság, majd a képviselőtestület egésze véglegesítse és módosítsa a jogszabályt a kérdés megnyugtató rendezése érdekében. Hatáskörünk csak a határidő elhalasztását engedi” – magyarázta Maljar.

Hozzátette, ez idő alatt jogszabályba is foglalhatják majd, hogy az érintett nők katonai nyilvántartásba vétele kizárólag önkéntes alapon működhet. A vonatkozó módosítás elfogadása után már nem lesz szükség a határidők védelmi tárca általi ismételt elhalasztására.

„A parlamenti bizottságban aktívan folyik a munka. Ezért nincs ok a pánikra. A nők számára nem vezetnek be korlátozásokat” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Az ukrán védelmi minisztérium korábban megküldte javaslatait a bizottságnak, amelyek egyebek mellett azt írják elő, hogy a nők katonai nyilvántartásba vétele kizárólag önkéntes jelleggel bírhat.

Az ukrán védelmi minisztérium elhalasztaná a nők katonai nyilvántartásba vételét

Korábban KISZó-kérdésünkben elemeztük a nők hadkötelezettekké válásának lehetséges folyamatait, következményeit.

KISZó-kérdés – A védelmi tárca cáfolja, hogy a nők előtt is lezárnák a határt

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó