Ecsettel a békéért ● Kárpáti Igaz Szó

Ecsettel a békéért címmel nyílt kiállítás a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület idei, tiszapéterfalvai alkotótáborában készült festményekből Munkácson. A Munkácsy Mihály Magyar Házban az érdeklődők szeptember 30-ig, munkanapokon közép-európai idő szerint 8 és 16 óra között 14 művész 26 festményét tekinthetik meg.

Szabó Sándor (Munkács)

A tárlat megnyitóján Tarpai József köszöntötte a megjelenteket. A Magyar Ház igazgatója emlékeztetett arra, hogy ez a mostani a harmadik kiállítás a háború kitörése óta.

– Mindenki számolja a napokat és várja az úgynevezett békét, de az élet nem állt meg, a művészek alkotnak, a Magyar Ház működik – fogalmazott Tarpai József. A legközelebbi tervekkel kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy szeptember 19-én szeretnék átadni az Erdélyi Béla egykori munkácsi szülőházában kialakított alkotóházat, illetve felavatnák Matl Péter Beregszentmiklósi Nemzetközi Szoborparkját. A tervek között szerepel a révhelyi (Zabrigy) alkotóház létrehozása, melyben partner a Boksay József Alapítvány is.

A tárlatot Őry László, az immár 15 éve működő Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület alapító elnöke és Kopriva Attila munkácsi festőművész, művészettörténész, a kiállítás kurátora közösen nyitotta meg.

Őry László beszédében kiemelte: „A művészet gyógyít, megtart, átsegít a bajon, reményt ad és lelki társunkká lesz minden helyzetben. A művészet ezer arcát mutatja nekünk, és aktuális arca mindig attól függ, hogy mi inspirálja a művészt. A művészet a maga eszközeivel segít és erősít. Nemcsak a művészek lelkivilágát mutatja meg ebben a rendkívül nehéz és emberpróbáló helyzetben, hanem az ország, jelen esetben Ukrajna közösségének és kultúrájának egyik fő reprezentálója, közvetítője”.

Az egyesület az idei évre tervezte 15. alkotótáborát és jubileumi kiállítását, ám a háború február 24-i kitörése átírta az elképzeléseket. Kárpátalján is napi szinten vannak katonatemetések, és humanitárius válság alakult ki. Az alkotók többsége a háború kitörése óta képtelen volt ecsetet venni a kezébe, ami érthető, viszont az egyesület segítette őket abban, hogy a művészet különleges erejével reagáljanak erre a helyzetre. Június közepén Budapesten került sor a Művészettel a békéért című kiállításra kárpátaljai művészek munkáiból. Július elején rendezték meg az Ecsettel a békéért jubileumi alkotótábort Tiszapéterfalván, amelyen 14 művész vett részt, közülük ketten Kelet-Ukrajnából menekült alkotók voltak.

– A művészek keresik a dolgok végső értelmét és prófétaként jelenleg a háborúra reflektálnak. A mostani helyzetnek a legfontosabb üzenete, hogy a jövőben béke legyen, ne háború. Az ott készült munkákból ad ízelítőt a mostani munkácsi kiállítás, amelyen megjelennek azok a próféciák, amelyek megrendítenek, felráznak, szeretettel vesznek körbe, vagy éppen gyógyítanak – zárta gondolatait Őry László.

Kopriva Attila, mint a kiállítás kurátora megköszönte Őry Lászlónak, hogy a mostani nehéz helyzetben is megtalálta a lehetőségeket és a forrásokat a művészet, a művészek támogatására. Segítette, hogy az alkotók minél jobban elmerülhessenek az alkotói munkában. Háláját fejezte ki továbbá a Magyar Ház által felajánlott kiállítási lehetőségért. Egyúttal bejelentette, a kiállított festmények megvásárolhatók, a befolyt összeget pedig az ukrajnai menekültek és szükséget szenvedők javára ajánlják fel.

Adriana Szusko, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke üdvözölte a kiállítás gondolatát, megköszönte a szervezők és az alkotók munkáját, ugyanakkor leszögezte, hálával tartozunk azoknak a katonáknak, akik az ország keleti részén harcolnak. Mint fogalmazott, nekik köszönhetjük, hogy vidékünkön nyugalom honol, és rendezhetünk ilyen kiállításokat.

„Remélem, hamarosan eljön a béke, és Ukrajna győzedelmeskedik ebben a háborúban” – húzta alá a megyei tanács alelnöke.

Albertné Simon Edina ungvári magyar konzul arra mutatott rá, hogy Kárpátalja és az anyaország között kulturális hidat képez az immár tizenöt éve működő Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület (KMKE), melynek legfontosabb küldetése a magyar képzőművészet szerves részét képező kárpátaljai festészet felkarolása, megőrzése és áthagyományozása a jövő magyar generációjára, valamint az öröklött hagyomány frissítése, erősítése. A diplomata kiemelte, az egyesület az eltelt időszak alatt a kárpátaljai kulturális és művészeti élet egyik meghatározó szervezete lett, amit a mostani kiállítás is bizonyít. Az egyesület is olyan szervezet, amely erősíti a nemzeti összetartozás érzését, gazdagítva ezáltal a külhoni magyarság életét. Kiemelte, a nemzeti összetartozás tudata is kell ahhoz, hogy nemzetünk biztonságban élje át a mostani nehéz időket.

„Önökkel együtt őszintén reméljük, hogy minél hamarabb béke lesz, és a művészek a korábban megszokott körülmények között folytathatják az alkotómunkát” – fogalmazott a diplomata.

Végezetül Mankovits Tamás, a Magyar a Magyarért Alapítvány kuratóriumának elnöke bejelentette, hogy Vashegyi Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének kezdeményezésére a magyarországi művészek gyűjtést szerveztek a kárpátaljai művészet megsegítésére. Az összegyűlt tízmillió forintot három kárpátaljai művészeti szervezetnek ajánlották fel. A Pro Arte – Munkács civil szervezet a beregszentmiklósi művésztelep vendégházának bútorzatára, a Boksay József Alapítvány révhelyi alkotóházának felújítására, továbbá a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület az Erdélyi-alkotóház berendezésére fordíthatja az összeget.

A kiállításon a zenei aláfestést a 17 éves Alisza Kovalenko hegedűjátéka biztosította. A lembergi konzervatórium hallgatója a háború első napjaiban családjával Mariupolból menekült Munkácsra.

Kapcsolódó:

Ecsettel a békéért – Kitüntették Őry Lászlót

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó