“Kollektív Putyinról” beszélt az ukrán védelmi miniszter

oleksiy reznikov ukrainian

Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki hozzátette: csak akkor állnak szóba az agresszorral, ha visszaállítják Ukrajna 1991-es határait. 

A miniszter kifejtette, a február 24-én kitört háború első szakasza sokként volt jellemezhető, a második pedig az “egyensúly kialakulása az oroszok és köztünk, a frontvonal stabilizálódása, valamint az orosz ellenállóképesség felmérése a részünkről”.

A Harkiv és Herszon térségében elért harctéri sikerek azt jelentik, hogy elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – nyomatékosította Reznyikov.

Figyelmeztetés: az orosz erők terrorcselekményekhez folyamodhatnak

Hozzátette, hogy az utóbbi napok fejleményei alapján “hólabdahatásra” számít, amelynek révén valószínűleg hamarosan megfutamodik a világ második legnagyobb hadserege.

Kijev céljairól kiemelte, hogy helyre kell állítani az ország 1991-es határait – vissza kell szerezni az illegitim módon Oroszországhoz csatolt Krím-félszigetet, valamint a keleti Doneck és Luhanszk megye teljes területét – és újra kell indítani a belföldi és nemzetközi légi közlekedést.

A védelmi tárcavezető már a háború utáni időszakra is kitért, amikor azt mondta, az elszámoltatás nem korlátozódhat Vlagyimir Putyin orosz elnökre, mert az orosz lakosság többsége támogatja a háborút, vagyis egy “kollektív Putyint” alkot.

A háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása azért is fontos, mert “az oroszok nem repülnek majd Elon Muskkal az űrbe, hanem nemzedékekig a szomszédaink maradnak” – fogalmazott Olekszij Reznyikov.

A harkivi régióban tapasztalható ukrán katonai sikereken felbuzdulva Volodimir Zelenszkij is arról beszélt, hogy jelenleg szó sem lehet semmiféle tárgyalásról az oroszokkal.

Zelenszkij nem kér az ultimátumokból

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó