Smihal: jövőre 38 milliárd dollár költségvetési hiánnyal számolunk

smihal ukrajna kormány

Az illetékesek elkészítették a következő évi állami költségvetést. Az államháztartás hiánya 2023-ban megközelítőleg 38 milliárd dollár lesz – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök.

Ukrajna jövőre az Amerikai Egyesült Államok (USA), az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segélyei alapján fedezné a költségvetési hiányt.

„Körülbelül 38 milliárd dollár a jövő évi költségvetési hiány, amit nemzetközi partnereinktől és katonai kötvényeken keresztül fogunk előteremteni. Ez két pluszforrás a jövő évi adóbevételeken kívül” – fejtette ki a kormányfő.

Ukrajna havonta 1 milliárd eurót vár az EU-tól, 1,5 milliárd dollárt az USA-tól, valamint évente összesen 12 milliárd dollárt az IMF-től.

 „Jövő éven az Európai Uniótól 12 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást kérünk. Ez havonta 1 milliárd eurót jelent. Az IMF szintén 12 milliárd dollárt biztosít számunkra, míg az Egyesült Államokban havonta 1,5 milliárd dollárt irányoznak elő Ukrajnának. Ez havonta 3,5 milliárd dollár, ami teljesen lefedi a költségvetési hiányunkat” – mondta Denisz Smihal. 

A miniszterelnök szerint a katonai kötvények is biztosítékot jelentenek vészhelyzetekre vagy a nemzetközi segélyek hiányának finanszírozására. 

Smihal bejelentette azt is, hogy az idei év végéig további 8 milliárd dollár makroszintű pénzügyi segély érkezik az EU-tól, és további 4,5 milliárd dollárt várnak az Egyesült Államoktól.

Zelenszkij: háborús költségvetést készítünk

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó