Népi játszóház a galériában ● Kárpáti Igaz Szó

A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének támogatásával Nagyszőlősön magyar iskolások számára nyitottak játszóházat a Révész Imre Magángalériában. A nagyszerű kezdeményezés Tóth Márta vállalkozótól, a galéria vezetőjétől származik, akinek régi vágya volt, hogy Nagyszőlősön is legyen ilyen lehetőség, ezért is ajánlotta fel helyszínül a galériát.

Hegedűs Csilla

– Május-júliusban már megszerveztünk néhány alkalmat, aztán az augusztusi szünet után szeptemberben ismét belevágunk, és heti egy alkalommal várjuk az érdeklődő gyerekeket a foglalkozásokra, egyelőre év végéig – kezdte beszélgetésünket a galériavezető.

– Honnan jött e nagyszerű kezdeményezés ötlete?

– Kárpátalja számos településén ápolják csodálatos hagyományainkat. Én Visken láttam ezt, ahol szintén fantasztikus kulturális élet zajlik. Nagyon szerettem volna, ha a szőlősi gyerekeknek is lenne lehetőségük valami ilyesmire, hogy megtapasztalják, milyen érzés az, amikor magyar népmeséket, népdalokat hallanak és tanulnak, népi játékokat sajátítanak el, illetve kézművességgel foglalkoznak. Ezért felvettem a kapcsolatot Pál Katalinnal, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének vezetőjével, aki támogatásukról biztosított álmom megvalósításában, amit ezúton is meg szeretnénk köszönni neki és munkatársainak.

– Kik foglalkoznak a gyerekekkel?

– Molnár Erika pedagógus, a helyi református lelkész felesége népi játékokra, népdalokra tanítja a nebulókat. Hodván Natália kézműveskedik velük, amit szintén nagyon élveznek a 8-10 éves gyerkőcök. Én pedig szívesen dokumentálom (fotózom) az eseményeket – jegyezte meg Tóth Márta.

A galéria alsó szintjén hobbibolt található, ahol számos kézműves termékből, magyar könyvekből, kézimunka-kellékekből lehet választani. A foglalkozások beleillenek a környezetbe, Márta pedig igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyerekek jövőre is igénybe vehessék az otthonos kis kuckót.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó