Széljegyzet: Létezik egy másik Oroszország?

Putyin félmeztelenül lovagol. Putyin félmeztelenül vadászik. Putyin (mondanom sem kell) félmeztelenül horgászik… Az interneten se szeri, se száma az olyan fotóknak, melyeken az orosz elnök ilyen és még ilyenebb beállításokban pózol.

Nem tudom eldönteni, mennyiben növelte ez a végletekig erőltetett playboy stílus az orosz elnök népszerűségét. A közvélemény-kutatások azt sugallják, nagyon. Ám az is tény, hogy igazi „nagy ugrás” az Ukrajna elleni támadások után következett.

Horváth Sándor

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) 2014 márciusában a Krím és Szevasztopol hovatartozásáról szóló népszavazás előtt készített közvélemény-kutatást 42 oroszországi régió 130 településén. Vlagyimir Putyin tevékenységével a megkérdezettek 75,7 százaléka volt elégedett. A magas támogatottságot elsősorban „a bonyolult ukrajnai helyzettel és a krími referendum előkészítésével, valamint az orosz paralimpiai válogatott sikeres szereplésével” hozták összefüggésbe. Akkor egy hónap alatt az orosz államfő népszerűsége 11,4 százalékkal nőtt.

S ha ez még nem lett volna elég, a „hódító” népszerűsége 2022 márciusában (az Ukrajna elleni invázió második hónapjában) öt éve nem látott szintre, a februárban mért 71 százalékról 83 százalékra emelkedett. Ezt a felmérést a független Levada Központ készítette.

Lehet, hogy túlságosan gyanakvó vagyok, de azt vizionálom, hogy Moszkvában még a „független” intézetek is olyan felméréseket produkálnak, amilyet a Kreml ura elvár és nem szégyell. Persze az is elképzelhető, hogy ami innen nézve tömeggyilkosság és terrorcselekmény, az onnan szemlélve katonai siker és birodalomgyarapítás…

Lelkük rajta!

Hogy mégsem lehet annyira monolit a Putyin-imádat, azt az utóbbi napok eseményei igazolják. Szeptember 12-én Moszkva, Szentpétervár és Kolpino 18 kerületi önkormányzatának képviselői közleményben követelték Vlagyimir Putyin távozását. A dokumentumot Kszenyija Tortsztrem, Szentpétervár egyik kerületi önkormányzatának képviselője hozta nyilvánosságra.

„Mi, Oroszország municipális képviselői úgy véljük, hogy Vlagyimir Putyin elnök tevékenysége a jövő tekintetében kárt okoz Oroszországnak és polgárainak. Követeljük, hogy Vlagyimir Putyin mondjon le az Orosz Föderáció elnökének tisztségéről” – áll a felhívásban, melyet 20 képviselő írt alá.

Szeptember 7-én Szentpétervár Szmolniji kerülete képviselőinek tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy felhívást küldenek a Dumához, melyben hazaárulás miatt követelik Vlagyimir Putyin leváltását. Álláspontjuk szerint az elnök többek között „fiatalok, munkaképes polgárok haláláért felelős”.

Egy nappal később – hasonló indokkal – Moszkva Lomonoszov kerületének képviselőtanácsa követelte az elnök lemondását.

A Korrespondent.net híréből az is kiderül, hogy a szmolniji képviselőket berendelték a rendőrségre, ahol az orosz hadsereg diszkreditálásával vádolták meg őket…

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó