Honnan lesz gáz 2023 első negyedévében?

Ukrajna gáztartalékai az év végéig elegendőek, a legkockázatosabb időszak 2023 első negyede lesz.

Már most arra kell koncentrálni, hogy hol szerezhető be annyi földgáz, amennyi elegendő a teljes fűtési idényre – figyelmeztetnek a zn.ua szakírói. Az elemzők szerint nem is a fűtőanyag ára jelenti a legnagyobb problémát, hanem a hiánya.

2023 első negyedében az Európai Uniónak, a már meglevő mennyiség felett, még 4,29 milliárd köbméter gázra lesz szüksége. Az EU országai most választás előtt állnak: vagy növelik az importot, vagy tovább csökkentik a fogyasztást. Ebből az következően Ukrajna nem számíthat arra, hogy az unióban lesz szabad tartalék. A legjobb variáció az lenne, ha Kijev az EU közös platformjáról vásárolhatna. Ennek lehetősége adott, de már most aktív párbeszédet kell folytatni a kérdésben Brüsszellel.

Bizonyos megoldást kínál Románia, esetleg Törökország. Viszont a második lehetőség további elemzést igényel, mivel a törökök kevert (többek között orosz) gázt kínálnak.

Bárhogy is alakuljon, a szükséges mennyiség beszerzéséhez, már most hosszú lejáratú szerződéseket kell kötni – figyelmeztetnek a portál elemzői.

 

Megoldódni látszik a gázhelyzet: a parlament 12,7 milliárd hrivnyát különített el felvásárlásra

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó