Ukrán hadifoglyokra cserélte ki Kijev Medvedcsukot

Nagyszabású fogolycsere zajlott le Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal védőit, az ukránok pedig 55 hadifogságba esett orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát ellenzéki politikust bocsátották szabadon. Moszkva 10 külföldi állampolgárt is elengedett, köztük olyanokat, akiket előzőleg a kelet-ukrajnai “népköztársaságokban” halálra ítéltek. Az akció szaúdi és török közvetítéssel jött létre.

A készülő fogolycseréről előzetesen semmi sem szivárgott ki. Az is érdekes, hogy éppen aznap került erre sor, amikor Moszkvában bejelentették a részleges mozgósítást és az álreferendumok tervét.

Az ukrán hatóságok megerősítették a fogolycsere tényét. Ukrajna átadott 55 orosz hadifoglyot és az Ukrajnában hazaárulással vádolt Viktor Medvedcsukot, az Ellenzéki Platform – Az Életért nevű ukrán párt egyik vezetőjét. Tudni kell, hogy Medvedcsuk egyik lányának Vlagyimir Putyin orosz elnök a keresztapja.

Mi lesz Medvedcsuk sorsa?

Oroszország 215 ukrán katonát, köztük 124 tisztet és – Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint – az Azov ezred 108 tagját engedte el. A szabadon bocsátottak mintegy fele részt vett az Azovsztal védelmében.

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az Azov-parancsnokok szabadon bocsátásában Recep Tayyip Erdogan török elnök közvetített. A felek megállapodtak, hogy az elengedett Azov-tagok a háború végéig török területen maradnak. Volodimir Zelenszkij élőben közvetített televíziós kapcsolásban beszélt a fogolycsere érintettjeivel.

Véres akció: több tucat ukrán Azov-hadifogoly halt meg

A rijádi külügyminiszter közlése szerint Oroszország Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közvetítésével  engedett szabadon tíz külföldit, akiket az ukrajnai harcok során ejtettek fogságba: öt brit, két amerikai, egy marokkói, egy svéd és egy horvát állampolgárt. A repülővel Szaúd-Arábiába szállított külföldiek között van a brit Shaun Pinner és Aidan Aislin, valamint a marokkói Brahim Szaadun is, akit a “donecki népköztársaságban” zsoldosként ítélt halálra a bíróság.

 

Forrás:
KISZó/MTI/Unian

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó