Az ukrán elnök sokkal több fegyvert vár Németországtól

Volodimir Zelenszkij államfő enyhe kritikával illette a német szövetségi kancellárt, amiért országa nem siet modern tankokkal segíteni Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúja során.

Az ukrán államfő a Bildnek adott interjúban kifogásolta, hogy a nyugati országok egymásra mutogatnak, hogy majd a másik ad tankokat és más modern harcászati eszközöket Kijevnek, aztán végső soron nem történik semmi. Mint mondta, ezek a fegyverek nem azért kellenek, hogy legyőzzék Oroszországot, hanem hogy megvédjék saját magukat. Németországra utalva így fogalmazott: “… ha nem akarnak nekünk adni (fegyvert), semmi probléma, önálló állam, joguk van hozzá, hogy ne adjanak…” Ugyanakkor hozzátette, Németországnak példát kellene mutatnia más államoknak, nem pedig fordítva.

Ukrajna újabb hat Gepard önjáró légvédelmi gépágyút kapott Németországtól

Az ukrán kritika ellenére hosszúra nyúlik a német kormány listája az Ukrajnának küldött katonai segítségről. Mintha szó szerint kisöpörték volna a raktárakból, ami nélkülözhető, a Gepard önjáró légvédelmi ágyútól a Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackágyún és páncélozott gyalogsági szállítójárműveken át, a páncéltörőkön, robbanóanyagokon, lövedékeken, muníción keresztül mindenből jutott egy kevés, de még a 125 távcsövet, a tízezer hálózsákot és a 403 ezer adag ételt is feltüntették a precíz beszámolóban. És ezek csak a leszállított tételek, miközben további ígéretekből sincs hiány.

A már engedélyezett katonai felszerelés összértéke máris több mint 733 millió euró.

Mégsem mindenki elégedett. Ukrajnában hónapok óta ismételgetik, hogy még határozottabb német támogatásra, a legkorszerűbb fegyverekre, legfőképpen Leopard-2 harckocsikra lenne szükségük. Azzal érvelnek, hogy a modern tankok nélkül nincs esélyük igazán hatékony ellentámadást indítani, különösen a sík, nyílt vidéken.

Túl korai még a háború végéről beszélni. Szeretném hangsúlyozni, hogy ma a háború kimenetele száz százalékban a fegyverszállítmányoktól függ. Csakis attól. Ukrajna támogatásának felgyorsítása a győzelem felgyorsítását jelenti – magyarázta néhány napja Volodmir Zelenszkij a Reutersnek adott interjúban. Az ukrán elnök sokadszorra is megerősítette, hogy nagyobb segítségre számítanak Németországtól, aminek akadálya szerinte „valamiféle pszichológiai gát, belső probléma”.

Ez is érdekelheti:

Megkezdődtek az álreferendumok a megszállt ukrán területeken

Forrás:
KISZó/Unian/MagyarNemzet

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó