Fotókiállítás az Ungvári várban ● Kárpáti Igaz Szó

Kárpátalja híres és érdekes személyiségei címmel rendezett tárlatot Dorohovics Mihály fotóművész. Az ungvári vár galériájában 47 művét lehet megtekinteni. Az alkotó elmondása szerint a tárlat két részre osztható: művészi és dokumentum felvételek alkotják. A kiállítás szeptember 24-ig tekinthető meg.

Varga Brigitta
Tetyana Literáti újságíró

– Az első fotó Szemán Ferenc festőművészről készült még 2002-ben. Ő mutatta meg nekem, hogyan is kell kinéznie egy portrénak – fogalmazott a fotóművész. – Ezt követően 20 éven át a hegyek rabja voltam, megjártam a Pamírt, a Krími-hegységet, a Kaukázust és Kamcsatkát, majd mikor megjelent a koronavírus, „leereszkedtem a magaslatokból”, hazatértem és újból elkezdtem portréfotókat készíteni.

Pavlo Bedzir grafikus

Olekszandr Szuhan sportoló, nemzetközi kerekes székes szupermaratonok résztvevője. Dorohovics a róla készült fotójával ezüstérmet nyert Londonban. Munkája bekerült a világ 100 legjobb férfi portréja közé. Tetyana Litusz legyőzte a rákot, s bár elvesztette egyik lábát, mégis teljes életet él. A fiatal hölgyet ábrázoló alkotásával az IPA nemzetközi fotóművészeti versenyen portré kategóriában második helyezést ért el. A galériában megtekinthető többek között Tetyana Literáti újságíró, Fegyir Sándor professzor és Tóth Bertalan kéményseprő portréja is.

Petro Hancsak, a keleti küzdősportok mestere

– Az alanyok kiválasztása során a legfontosabb szempont az volt, hogy olyan személyek kerüljenek bemutatásra, akik nemcsak kötődnek Kárpátaljához, hanem életükkel, munkájukkal is e térség javát szolgálják. Az embereket úgy akartam ábrázolni, hogy aki megtekinti a fotót, rádöbbenjen, ki is ez az ember, mivel foglalkozik, milyen a személyisége. Általában konkrét elképzeléssel kerestem fel az alanyokat. Természetesen megbeszéltük, ki mit vállal, hiszen vannak, akik meztelenül álltak kamera elé. Érdekes, hogy amikor az emberek nem fizetnek egy fotózásért, teljesen másként viselkednek. Ha fizetnének, akkor ők diktálnának, itt azonban az enyém volt az utolsó szó.

Olekszandr Szuhan sportoló

Dorohovics Mihály elmondása szerint a kiállítás célja nemcsak vidékünk közismert és tehetséges személyiségeinek a bemutatása, hanem a közönség elismerésének a kivívása is volt, mert neki ez ad erőt és ihletet a munka folytatásához.

– Számomra nagyon fontos volt, hogy minél jobban belelássak az emberek lelkébe, akik modellt álltak nekem. Ezáltal viszont az én szemléletmódom is változott. Amikor a kiállítás megnyitója volt, éreztem, hogy a megjelenteknek tetszik, hogy sokkolja őket a látvány, láttam a döbbenetet az arcukon. Így elmondhatom, sikerrel jártam.

Kiemelt képünkön Szemán Ferenc festőművész szerepel.

 

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó