Tízéves a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete

A kárpátaljai magyarságnak tíz, húsz vagy harminc év múlva is van itt jövője…

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. Méltán tekinthetnek vissza büszkeséggel erre az időszakra, hiszen a KMNE példaértékű közösségszervező és értékteremtő szervezetté nőtte ki magát, melynek legfontosabb célja a keresztény alapokon nyugvó nagycsaládos életforma népszerűsítése. Ebben természetesen hatalmas szerepe volt annak a támogatásnak, amellyel a magyar kormány az elmúlt években segítette az egyesület működését.

Hegedűs Csilla (Munkács)

Az egyesület közgyűléssel egybekötött ünnepi rendezvényt szervezett Tízéves a KMNE címmel a Munkácsy Mihály Magyar Házban. Az eseményen több százan vettek részt. Az alkalomra Kárpátalja minden szegletéből érkeztek tagcsaládok.

A gyerekek a délelőtti óráktól kézműves foglalkozáson vehettek részt, Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze a Kiskondás című népmesével lepte meg a legkisebbeket. Külön programot tartottak a 6-10, a 10-14 éves gyerekeknek és a 14-18 éves kamaszok részére.

– Végtelenül hálás vagyok a Jó Istennek és mindenkinek, aki eljött. Nagy öröm, hogy van egy csodás ház, ami befogad minket. Köztudott, egyesületünk keresztény alapokra épült és úgy gondolom, enélkül talán nem is lennénk itt, talán már egyesület sem lenne. Hinni kell Istenben – főleg ebben a bizonytalanságban. Mi minden nehézség ellenére úgy gondoljuk, hogy nekünk, a kárpátaljai magyarságnak tíz, húsz vagy harminc év múlva is van itt jövője… – hangsúlyozta köszöntőjében Tarpai József, a KMNE elnöke.

A történelmi egyházak képviselőinek áldása után Albertné Simon Edina, az ungvári főkonzulátus konzulja felolvasta Orbán Viktor nagycsaládosokhoz címzett köszöntő levelét. Magyarország miniszterelnöke kiemelte, a nagycsaládos egyesület eddig is nagyon sokat tett a gyermekvállalás, a családos életforma és a keresztény értékrend népszerűsítése érdekében. „A jelenlegi körülmények között pedig a szervezetük által nyújtott anyagi és szellemi támogatás, illetve a sok hasznos közösségépítő program különösen értékes lehet mindazoknak, akik úgy döntöttek, szülőföldjükön maradva próbálják átvészelni ezt az embert próbáló időszakot.” A magyar kormányfő köszönetet mondott az egyesületnek azért a példaértékű munkáért, amelyet a több száz magyar család érdekében végez.

Török Dénes hosszú évekig vezette a nagycsaládos egyesületet. Most meghatódva állt a színpadra, hogy köszöntse az egybegyűlteket. A KMNE korábbi elnöke elmondta, az idefelé vezető úton végig nosztalgiázott, sok-sok emlék jutott eszébe, a számtalan közös program, kirándulás. A helyzetre való tekintettel kitartást kívánt mindenkinek, azt, hogy figyeljenek oda egymásra, s legfőképpen a felnövekvő nemzedékre, gyermekeikre.

Megosztotta gondolatait a megjelentekkel Korolyova Erzsébet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke, Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke. Az egyesületet az évforduló alkalmából sokan levélben köszöntötték. Így tett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke, Marton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke.

Az ukrán törvények előírása szerint a társadalmi szervezeteknek évente közgyűlést kell tartani, így aznap erre is sor került. Tarpai József, aki két éve tölti be az elnöki tisztséget, felelevenítette az elmúlt tíz esztendőt. Örömmel konstatálta, hogy ez idő alatt több mint 900 család csatlakozott az egyesülethez.

– Most, a kialakult helyzet miatt sajnos köreinkből is sok család döntött úgy, hogy elköltözik, de remélhetőleg ez nem végleges, később ők is visszatérnek szülőföldjükre. Mi folyamatosan igyekszünk szervezni a jól megszokott és új programjainkat, az elmúlt két évben is több mint százat rendeztünk meg. Fontos a megmaradásunk, és úgy hiszem, Isten segítségével tagcsaládjaink, összekötőink, önkénteseink szorgalmával ez a továbbiakban is sikerülni fog – fejtette ki a KMNE elnöke.

Az egyesület vezetősége elismerő okleveleket nyújtott át mindazoknak, akik az elmúlt időszak alatt segítették tevékenységüket. A KMNE érdekében végzett kiemelkedő segítségük elismeréseként többek mellett a média képviselőinek is okleveleket adtak át.

A programokban gazdag vidám nap végén a BorzsaVári zenekar lépett színpadra, eközben tíz hatalmas születésnapi tortát hoztak a díszterembe, hogy azokat közösen fogyasszák el gyerekek, szülők, vendégek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó