Magyar állami kitüntetésben részesült a Csernyivci megyei tiszteletbeli konzul

Az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el Ljubomir Makovijcsuk, Magyarország ukrajnai csernyivci megyei kijelölt tiszteletbeli konzuljának a munkásságát. A Magyarország köztársasági elnöke által odaítélt rangos elismerés átadására kedden került sor Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Szabó Sándor (Ungvár)

Bacskai József ungvári főkonzul a kitüntetés átadása során elmondta Magyarország több mint ezer éve ünnepli az államalapítást, míg ismeretségük a kitüntetettel tíz évre nyúlik vissza.

– Az ezer évhez képest a tíz év nem meghatározó idő, viszont e tíz esztendő mégis fontos volt, mert Ljubomir Makovijcsukban Magyarország igaz barátját ismerhettük meg – hangsúlyozta méltatásában a diplomata. – Nagyon sokat tett a két nép, országaink és a két megye – Kárpátalja és Csernyivci – kapcsolatáért. Ez a kitüntetés igazából nem is fejezi ki azt a mérhetetlen köszönetet, amivel mi tartozunk neki. Ő az a lánghordozó Csernyivci megyében, aki a magyar lángot hordja, ő gondoskodik az ottani aprócska magyar közösségről, odafigyel rájuk és segíti a mindennapjaikat. Köszönjük neki a sok segítséget, és bízom benne, hogy a jövőben is együtt tudunk majd működni – húzta alá Bacskai József.

A díjat a tiszteletbeli konzul a magyar–ukrán kulturális, tudományos, oktatási és gazdasági kapcsolatok ápolása és fejlesztése érdekében végzett példaértékű tevékenysége, valamint a Csernyivci megyében élő magyar közösséggel folytatott együttműködése elismeréseként vehette át.

Ljubomir Makovijcsuk, az Avicenna Tudományos és Orvosi Központ vezérigazgatója az érdemrend átvétele után, megköszönve az elismerést hangsúlyozta: ez egy olyan kitüntetés, amelyről nem is álmodtam.

– Biztosíthatom a főkonzulátust és Bacskai Jószef főkonzul urat arról, hogy a jövőben is folytatom azt a munkát, amit eddig, tiszteletbeli konzulként végeztem, annak érdekében, hogy a két ország még szorosabbra fűzze a kapcsolatait – fogalmazott. Hozzátette: eltekintve bizonyos politikai körülményektől, kitűnő együttműködés van országaink között. – Biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány sokat tud még tenni Ukrajna érdekében ezekben a nehéz időkben. Nem kérdéses, hogy Ukrajna és Magyarország baráti ország, és megteszek mindent annak érdekében, hogy ez a jövőben se változzon – hangsúlyozta Ljubomir Makovijcsuk.

Forrás:
KISZó/Fotó:Szabó Sándor

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó