Kapkodnak az oroszok, kevés a katonájuk

Jelentős csapatokat irányíthatott át Ukrajnába a NATO-határai mellől az orosz hadvezetés, számolt be róla egy amerikai lap.

Oroszország nyugati határait őrző 30 ezer katonájának nagyjából 80 százalékát Ukrajnába irányította Moszkva. Ezzel védtelenül hagyta a NATO-val határos területeit.
A Foreign Policy című amerikai lap értesülései szerint Moszkva a Finnországgal, Észtországgal, Litvániával és Lettországgal határos területéről nagyjából 25 ezer katonát vont el, így nagyságrendileg csak ötezer maradt a térségben. Ez azért érdekes, mert Oroszország előszeretettel állomásoztatott itt több ezredet is, hiszen ez az „ellenséges” NATO-val közös határa.

Nagyon jelentős átcsoportosítás zajlott le az elmúlt hónapokban. Az az erő, amely eddig a NATO-val közvetlenül szembenézett évtizedeken keresztül, gyakorlatilag eltűnt – nyilatkozta az említett lapnak egy magas rangú európai NATO-tisztviselő.

Érdekesség, hogy a térségben lévő légierő és a Kola-félszigeten állomásozó orosz flotta létszáma nem változott, vagyis ezeket továbbra is itt, készenlétben tartja Moszkva. Viszont a katonákat és az egyéb hadianyagot, például a rakétaindító eszközöket és tüzérségi ágyúkat tömegével csoportosítják át a térségből. Elvitték a Szentpétervárt védő légvédelmi ütegek nagy részét is. Az új bevetési hely is elég egyértelmű a lap szerint: ezen katonák és a felszerelés már az ukrajnai invázióban vesznek részt. Miután tavasszal jelentős veszteségeket szenvedtek el a hadszíntéren az oroszok, így valahogyan meg kellett oldani az utánpótlást. A helyzet azért is érdekes, mert a térségben hamarosan két újabb NATO-tag lehet, hiszen várhatóan Svédország és Finnország is csatlakozik az Észak-atlanti Szerződéshez.

Az oroszok térvesztését támasztja alá az is, hogy Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el a egyértelműen kudarcos ukrajnai inváziója miatt.

Putyin részleges mozgósítást rendelt el

Oroszország-szerte tiltakozó akciókra készülnek Putyin bejelentésére

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó