Mesemondó verseny a magyar népmese napja alkalmából │KISZó-tudósítás

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Ebből az alkalomból Beregszászba, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet idén már hatodik alkalommal szervezte meg mesemondó versenyét. A korábbi évekhez hasonlóan most is szép számban jelentkeztek a megmérettetésre, közel hetven gyerek mérte össze mesemondó tudását öt korcsoportban.

Hegedűs Csilla (Beregszász)

Az ünnepélyes megnyitó a Cibere néptáncegyüttes előadásával vette kezdetét. Ezt követően Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy a rendkívül nehéz helyzet ellenére is sok gyermek nevezett a versenyre.

– Évente több programot is szervezünk, ám ez az esemény azért különleges, mert ilyenkor mi kapunk ajándékot, mégpedig a gyermekek által előadott népmese formájában. Óriási köszönet jár nekik ezért, valamint felkészítő tanároknak is, akik szívvel-lélekkel foglalkoznak az érdeklődő gyerekekkel, és fiatalokkal – mondta a civil szervezet igazgatója.

Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatója köszöntőjében kifejtette, a népmese egy olyan csodálatos kincs az életünkben, amelyet fontos, hogy megőrizzünk, és továbbadjuk.

– A népmesék anno a felnőttek szórakoztatására születtek, de manapság inkább már csak a gyerekeknek mesélünk. Ezzel szemben ma ők, ezek a bátor fiatalok mondják el nekünk felnőtteknek a kedvenc meséjüket, ami feltöltődést jelentett számunkra – jegyezte meg az igazgató.

Mintegy ráhangolódásként és bátorításként Kurmai Ráti Szilvia mesemondó A nagy erejű legény című mesét adta elő, a gyerekek szájtátva figyelték a mese eseményeit. Ezt követően a versenyzők életkoruknak megfelelően, párhuzamosan több helyszínen, szakmai zsűri előtt mondták el választott meséjüket, mely az első három korcsoport esetében nem haladhatta meg a 3-4 percet, a negyedik és ötödik kategória esetében a tíz percet.

A verseny ideje alatt, illetve a szünetben kézműves foglalkozások és játékok várták a gyerekeket. Végül, a délutáni órákban nem maradt más hátra, mint az eredményhirdetés, a díjak átadása.

 

A díjazottak:

Első kategória:

 1. Demes Anna
 2. Lőrinc Lili
 3. Sütő Rebeka

Második kategória:

 1. Harsányi Bianka
 2. Rájplik Flóra
 3. Szegedi Alex

Különdíj: Harsányi Eleonóra

Harmadik kategória:

 1. Barta Zsófia
 2. Pallagi Patrícia
 3. Tóth Hajnalka

Különdíj: Turi Eszter

Negyedik kategória:

 1. Buda Eleonóra
 2. Mondik Dániel
 3. Sándor Alexandra

Különdíj: Demeter Hanna

Zsűri díja: Kiss Sebestyén

Ötödik kategória:

 1. Tóth Boglárka
 2. Dávid Csilla
 3. Bella Artur

Különdíj: Máté Angéla

Forrás:
KISZó/Fotók: Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó