Ukrajna hivatalosan is felvételét kérte a NATO-ba

Ukrajna gyorsított eljárásban kéri felvételét az észak-atlanti katonai szövetségbe – jelentette be pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében, adta hírül a Korrespondent.net.

“De facto már végigjártuk a NATO-ba vezető utat. De facto már bizonyítottuk, hogy NATO-kompatibilisek vagyunk. Ez a realitás Ukrajna számára, bizonyítottunk a csatatéren és minden tekintetben. Bízunk egymásban, segítjük egymást és védjük egymást. Ez a NATO” – fogalmazott az ukrán államfő.

Zelenszkij megjegyezte, hogy a gyorsított eljárás azért is lehetséges, mert ebben az évben Finnország és Svédország „tagsági akcióterv” nélkül kérte felvételét a katonai szövetségbe.

Zelenszkij azt is mondta, hogy Kijev hajlandó tárgyalni Moszkvával, de csak akkor, ha már nem Vlagyimir Putyin lesz az orosz elnök.
Az ukrán elnök a bejelentést nem sokkal azután tette meg, hogy Moszkvában az orosz elnök bejelentette az Ukrajnától elfoglalt megyék – Herszon, Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja – Oroszországhoz csatolását.

Az annektálást azután véglegesítették, hogy a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régióban “kirakatnépszavazásokat” tartottak arról, hogy az ott élők Oroszországhoz akarnak-e tartozni. A nemzetközi közösség nem ismeri el legitimnek ezeket a referendumokat.

Kapcsolódó:

A NATO kész visszatérni Ukrajna tagságának kérdéséhez

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó