Az EU elfogadta a nyolcadik szankciócsomagot

A nyolcadik szankciós csomag az orosz gazdaság legérzékenyebb területeit célozza meg, illetve azon személyekkel szemben hoz büntetőintézkedéseket, akik leginkább felelősök Oroszország Ukrajna elleni agressziójáért.

A csomagban az eddigieken kívül újabb orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat, bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét, és ársapkát határoztak meg azokra az Oroszországból induló olajszállítmányokra, amelyeket uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttat el egy harmadik országba.

A nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának, a donyecki és a luhanszki „népköztársaság”, valamint Herszon és Zaporizzsja megye jogellenes annektálását. Von der Leyen posztjában azt írja, hogy az Európai Unió soha nem fogja elfogadni sem az annexiót, sem Putyin „látszat-népszavazásait”.

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra, amivel az EU megtiltja a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára, valamint megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak. A csomag meghatározza az orosz kőolaj árának felső határát is.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó