Elérte a 25 ezer aláírót az ukrán diákok petíciója

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a külföldön tanuló diákok kiutazására vonatkozó korlátozások megszüntetését szorgalmazó elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be szerdán az Espreso.tv hírportál.

A cikk szerint a petíció szerzője, Tarasz Szivuha úgy vélte, hogy minden diák számára engedélyezni kell a kiutazást, aki a háború kitörése után felvételt nyert, valamelyik külföldi egyetemre, vagy folytatni szeretné a február 24-e előtt megkezdett tanulmányait. Ezért arra kéri az elnököt, hogy engedélyezze a 18-60 év közötti hadköteles korú külföldi tanulmányi jogviszonnyal rendelkező férfiak kiutazását az országból.

Hivatalos: nem engedik ki az országból a külföldi egyetemekre felvett ukrán diákokat

A petíció még augusztus 10-én jelent meg az elnök honlapján, és több mint 25 000 aláírást gyűjtött össze, és most Zelenszkijnek válaszolnia kell rá.

Ugyan ebben a kérdésben nyílt levelet fogalmaztak meg az országban rekedt hallgatók Volodimir Zelenszkijnek és Valerij Zaluzsnijnak, amelyben arra kérik az ukrán elnököt és a fegyveres erők főparancsnokának, hogy biztosítsák számukra a kiutazás lehetőségét. Ebben szóvá teszik, hogy míg az ukrán diákok nem tudják megkezdeni külföldi tanulmányaikat, az orosz és fehérorosz diákok szabadon utazhatnak külföldre. Véleményük szerint ez a helyzet árt az ország nemzetközi megítélésének.

Kapcsolódó:

Hadköteles korú diákok kiutazása – Ígéret van, de döntés még nincs

Az ukrán vezérkari főnök kinyitná a határokat a diákok előtt

Petíció a hadkötelesek határátkelése ügyében

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó