Széljegyzet: Az a bizonyos nadrágszíj

A parlament elfogadta a 2023-as állami költségvetésről szóló törvényt. A büdzsé bevételi oldalán 1 billió 329,3 milliárd hrivnya szerepel, míg a kiadásokat 2 billió 580,7 milliárd hrivnyára tervezik. A hiány határértéke 1 billió 296,5 milliárd hrivnya.

A költségvetésben – a háborús körülmények figyelembevételével érthető módon – az orosz agresszió elhárítása élvez prioritást. A nemzetbiztonsági és védelmi célokra fordított kiadások 1 billió 141,1 milliárd hrivnyát tesznek ki.

Elemi iskolás számtanpélda: ahhoz, hogy valamilyen feladatokra a megadott összegből több jusson, más területekről el kell venni. A korrespondent.net témával kapcsolatos írásaiból kiderül, hogy jelentős megszorításokra kerül sor az állami szervek finanszírozása terén. Oleg Nemcsinov, a Miniszteri Kabinet minisztere elmondta, a kormány működésének költségeit a negyedével csökkentik. A végrehajtó hatalom központi szerveitől az idei összeg 22 százalékát vonják meg. Jövőre az állami hivatalnokok nem számíthatnak fizetésük indexálására.

Nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a csinovnyikhad „megregulázása” miatt kevés polgár ejt majd krokodilkönnyeket.

Más a helyzet a tanárok esetében. A már említett hírportál megfogalmazásával élve: nekik is meg kell húzni a nadrágszíjukat.

A 2023-as állami költségvetés az oktatásra összesen valamivel több mint 122 milliárd hrivnyát irányoz elő. Ez az összeg 20 százalékkal kevesebb az idei büdzsében szereplőnél. A szaktárca tájékoztatása szerint a tanárok fizetésének állami támogatása 19 százalékkal csökken. Ugyanez érvényes a felsőoktatásban tevékenykedők esetében is. Emellett 2023-ban 40 százalékkal kevesebb jut a tankönyvek kiadására, viszont 1,5 milliárd hrivnyát szánnak az iskolai óvóhelyek kialakítására, illetve egymilliárd iskolabuszok beszerzésére.

Megjegyzendő, hogy Szerhij Skarlet megértéssel fogadta a tárcáját ért megszorításokat. „Lehet, hogy a költségvetés valamennyivel kisebb, mint azt a pedagógusok várták, de bizonyosan megoldjuk a helyzetet” – mondta az oktatási miniszter.

E vészterhes időben aligha tehetnek mást. S ezzel nemcsak a pedagógusok vannak így…

Persze adott a kérdés: meddig húzható az a bizonyos nadrágszíj.

Kiemelt kép forrása: KyivPost
Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó