Vágya, hogy kárpátaljai közönség előtt énekelje dalait │KISZó-portré

Sztojka Vanessza életében fontos szerepet játszik a zene. Mondhatni, a muzsika szeretetét az anyatejjel szívta magába. Számos megmérettetésen, koncerten vett részt, emellett a tv-képernyőjén is többször láthattuk. Legutóbb a TV2 Sztárban Sztár leszek! című műsorában tűnt fel, ennek apropóján adott interjút a Kárpáti Igaz Szónak a batári lány.

Varga Brigitta

– Miképpen volt jelen a zene a gyerekkorodban?

– Édesanyám zongoratanárnő. Amikor várandós volt velem, mindvégig bejárt a zeneiskolába. Szülés után sem maradt otthon sokáig, három hónap után munkába állt, mert nem volt helyettesítője. Így a zene a születésemtől kezdve életem egyik legfontosabb alkotóeleme. A nagymamám is a muzsika szerelmese volt. Hatására háromévesen már gyerekdalokat, népdalokat énekeltem. A hegedűt is általa kedveltem meg.

– A betűkkel együtt a hangjegyeket is megtanultad.

– A családom tehetségesnek vélt, ezért hatévesen beírattak a Nevetlenfalui Művészeti Iskolába. Itt ének- és hegedűórákat vettem. Kápuszti Ivett volt a hegedűtanárom. Király Kálmán és Király Natália tanított klasszikus énekre. Sokáig klasszikus darabokat, áriákat énekeltem, de ezt a műfajt akkoriban nem igazán kedveltem. 2010-ben könnyűzenével kezdtem foglalkozni Griga András segítségével.

Ekkor még csak tízéves voltam, de már számtalan fellépésem volt.

Andrással bejártuk egész Ukrajnát. Az évek során bizonyossá vált számomra, hogy a későbbiekben is a zenével szeretnék foglalkozni. Így később felvételiztem az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskolába. Tanulmányaim után hazatértem a szülőfalumba és két éven át a Nevetlenfalui Művészeti Iskolában hegedűtanárként dolgoztam.

– Sokaknak a neved hallatán a tévében látott csodás hangú kislány jut eszükbe.

– 2014-ben jelentkeztem az Ének iskolája tehetségkutató versenyre. Ennek előzménye, hogy Nagyszőlősön részt vettem egy énekversenyen, amelyen első helyezést értem el. Az előadásomról felvétel is készült, melyet édesapám elküldött a TV2 stábjának. Nem sokkal később behívtak egy meghallgatásra. A megmérettetésen a döntőig sikerült eljutnom.

– A tévében továbbra is szerepeltél. Milyen műsorokban láthattak még a nézők?

– A csatorna a verseny után sem mondott le rólam. 2016-ban felkerestek, hogy szerepeljek a Sztárban Sztár + 1 kicsi műsorban Sipos Peti oldalán.

Idén a Neked énekelek jótékonysági gálaműsorban is lehetőségem nyílt – sok más híres ember mellett – színpadra állni.

Az eseményen az Ukrajnából érkező menekülteknek gyűjtöttek pénzadományt, s az este végére csaknem 75 millió forint gyűlt össze. Ősszel pedig beneveztem a Sztárban Sztár leszek! tehetségkutató versenyre, ahol a középdöntőig jutottam el.

– Milyen hatással voltak rád ezek a megmérettetések? Hiszen, mondhatni a színpadon cseperedtél fel.

– Fellépés előtt a mai napig van bennem egy kis feszültség, izgalom, mielőtt a színpadra állok, de már nem vagyok szégyenlős. Bátran kiállok a színpadra énekelni. Ahogy elindul a zene, úgy érzem, körülöttem minden megszűnik létezni. Élvezem a rivaldafényt. Emellett sokan bíztattak, dicsértek, ami bátorítást adott. A szüleim is mindenben támogattak.

– Milyen dalokat énekelsz szívesen?

– Leginkább a lassú, lírai dalok állnak közel hozzám.

– Milyen terveid vannak a jövőt illetően?

– Énekelni és hegedülni akarok minél többet. Nem szeretném abbahagyni egyiket sem. A kettő kiegészíti egymást. A háború viszont mindannyiunk terveit átírta. Jelenleg külföldön dolgozom, de haza akarok menni. Én odahaza látom a jövőm. Voltam már előadó és tanító is. A kettő közül a színpad jobban vonz. Több dalt is írtam. Talán egyszer majd hallhatja tőlem a kárpátaljai közönség.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó