Előrejelzés: Mennyi lesz Ukrajna lakossága 2030-ra?

Az ukrán demográfiai és társadalomkutató intézet előrejelzése szerint 2030-ban Ukrajna lakossága 35 millió lesz – írja az Ukrinform.

A kutatóintézet igazgatója, Ella Libanova szerint 2030-ra 35 millió ember él majd Ukrajna 1991-es határain belül. „És ez még nagyon jó lesz, ha így lesz” – fogalmazott.

Ugyanakkor megjegyezte, a népesség elöregedésének üteme tovább nő. „Ennek megfelelően több szociális költségünk lesz, nagyobb terhelés hárul a nyugdíjrendszerre, az egészségügyre. Ez pedig végső soron a munkaképes lakosság terheinek növekedését jelenti” – mondta a szociológus.

Libanova úgy gondolja, akkor számíthatnak a háború miatt külföldre menekült ukránok tömeges visszatérésére,  ha „Ukrajnában az európaihoz hasonló szintre emelkedik az életszínvonal”.

Hozzátette, meggyőződése, hogy ugyanazt az utat járhatjuk be, mint a mediterrán országok: Spanyolország, Olaszország, Portugália – ezek egy időben mind a kivándorlás országai voltak. És most bevándorlóországokká váltak.

Eltérő adatok vannak arról, a háború kezdete óta hány millióan hagyták el az országot. Becslések szerint 7-9 millióan, az ENSZ szerint 14 millióan:

ENSZ: Közel 14 millióan menekültek el Ukrajnából

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó